Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Optuž umesto Optužba X

Sense Tribunal

Begunci (2004) - 52 min

Film "Begunci" govori o tajnama devetogodišnjeg bjegstva Radovana Karadžića i Ratka Mladića od međunarodne pravde, cijeni koju Bosna i Hercegovina i, posebno, Republika Srpska plaćaju za njihovu produženu slobodu kao i svemu onome što se proteklih godina u sudnicama Tribunala čulo i vidjelo o njihovoj ulozi u zločinima za koje su prije tačno devet godina optuženi.

O ovim i drugim temama u filmu "Begunci" govore bivši i sadašnji glavni tužioci Tribunala Richard Goldstone, Louise Arbour i Carla Del Ponte, Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, političari Milorad Dodik i Dragan Kalinić, ekonomista Žarko Papić, profesor Miodrag Živanović, novinari Željko Kopanja, Dragan Davidović i Šeki Radončić i druge ličnosti.

Transkript


Slučaj dr Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića

RADOVAN KARADŽIĆ


Fotografija je jako loša, mogu im dati mnogo bolju fotografiju.

RATKO MLADIĆ

Oni bi hteli naše generale da vezuju i vode u Hag a oni da se šetu ovde, da se šetaju i dele našoj deci plakate i propagandni materijal.

RADOVAN KARADŽIĆ

Ne mogu da me uhapse i ne treba ni da razmišljaju o tome.

RATKO MLADIĆ

To se može definisati kao jedna od, samo jedna od savremenih budalaština civilizacije XX veka.

RADOVAN KARADŽIĆ

Ne znam koliko će trajati ova farsa sa sudom u Hagu, ali mislim da će trajati do naših izbora ili do izbora u SAD.

RADOVAN KARADŽIĆ, Skupština BiH, 14. oktobar 1991.

Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a muslimanski narod možda u nestanak jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde.


TELOP: ČETIRI GODINE, DEVET MESECI I 200.000 ŽRTAVA KASNIJE


RATKO MLADIĆ, Srebrenica, 11. jul 1995.


Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici uoči još jednog velikoga praznika srpskoga poklanjamo srpskom narodu ovaj grad i napokon došao je trenutak da se posle bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru.

NARATOR

Ono što se dogodilo u medjuvremenu, izmedju Karadžićevog govora u oktobru 1991. i Mladićeve izjave iz jula 1995., u optužnicama protiv političkog vođe i vojnog komandanta bosanskih Srba kvalifikuje se kao zločini protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja, teške povrede Ženevskih konvencija i, konačno, kao vrhunski zločin - genocid. Optužnice su podignute u julu i novembru 1995., a godinu dana kasnije, pošto se optuženi nisu pojavili pred Tribunalom, održana je rasprava na kojoj je tužilaštvo prezentiralo deo svojih dokaza.

MARK HARMON, tužilac, juli 1996.

Želim da naglasim da se moje današnje reči odnose isključivo na individualnu krivičnu odgovornost dr Karadžića i generala Mladića a ne srpskog naroda. Mi nismo optužili srpski narod za te zločine. Gnušamo se pojma kolektivne krivice i optužnicama protiv dr Karadžića i generala Mladića nedvosmisleno optužujemo pojedince za koje tvrdimo da su bili među onima koji su podsticali, planirali i naredili genocid i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, zločine koji su šokirali savest čovečanstva.

NARATOR

O svim zločinima navedenim u optužnici protiv Karadžića i Mladića, u Tribunalu su proteklih godina već izvođeni dokazi, na suđenjima njihovim neposrednim izvršiocima. Izrečene su presude odgovornima za zločine u zloglasnim prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje; za ubistva u Višegradu i Brčkom; za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči; za bezobzirno granatiranje Sarajeva i kampanju snajperskog terora nad civilnim stanovništvom; za etničko čišćenje i razaranje gradova i sela širom Bosne i Hercegovine; za genocid u Srebrenici. Jedini navod iz optužnice protiv Karadžića i Mladića za koji još nikome nije suđeno je uzimanje više stotina pripadnika UN za taoce i žive štitove, u maju 1995.

BILJANA PLAVŠIĆ, 17. decembar 2002.

Sada sam se uvjerila i prihvatam da su više hiljada nevinih ljudi bili žrtve organizovanog i sistematičnog djelovanja da se uklone Muslimani i Hrvati sa područja koje su Srbi smatrali svojim. U to vrijeme ja sam olako ubijedila samu sebe da je ovo pitanje opstanka i samoodbrane. U stvari i više od toga. Naše rukovodstvo, čiji sam bila neophodan dio, vodio je poduhvat koji je za žrtve imao nebrojene nevine ljude.

NARATOR

Pored Biljane Plavšić – članice ratnog Predsedništva i bivše predsednice Republike Srpske – krivicu za mnoge od zločina iz optužnica protiv Karadžića i Mladića do sada je priznalo i petnaestak njihovih neposrednih izvršilaca.

DRAŽEN ERDEMOVIĆ

Ja sam to morao da radim. Da sam odbio to da radim ubili bi i mene sa tim ljudima.

NARATOR

U sudnicama Tribunala čula su se dramatična priznanja i pokajanja učesnika masovnih pogubljenja u Srebrenici; logorskih zapovednika i stražara koji su ubijali, mučili i ponižavali zatočenike i nametali im neljudske uslove života; kao i policajaca odgovornih za ubistva ili teške masakre. Svi oni su potencijalni svedoci optužbe na suđenju Karadžiću i Mladiću – kada, ako ikada, dođu u Hag – a neki od njih su iz sudnice uputili poruku svojim bivšim vođama:

MIROSLAV DERONJIĆ, 2. februar 2004.

Danas se skrivaju a govorili su da su heroji. Govorili su da su vjernici. Kako je onda moguće da se plaše pravde zemaljske? Kako ćemo onda sa onom pravdom koja nas sve zajedno uskoro očekuje?


DOKAZ TUŽILAŠTVA:

PRESRETNUTI RAZGOVOR MILOŠEVIĆ-KARADŽIĆ 24. oktobar 1991.


RADOVAN KARADŽIĆ


Oni ne misle da ukinu ... Oni misle da rade nezakonito ali mi ćemo da odgovorimo svim sredstvima. Mi ćemo da uspostavimo Jugoslaviju na svim prostorima gdje mi živimo. Imamo mi Ustav, ako oni ukinu svoj Ustav BIH mi se oslanjamo na akt koji je stariji od njega a to je Savezni Ustav.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Da, da ali dobro, valjda nisu oni tolike budale da zadru dalje u tom pravcu.

RADOVAN KARADŽIĆ

Ne, oni hoće da im Hag odnosno Evropa podari državu u kojoj bi bili i mi zaključani međunarodnim ugovorima u ovim granicama. To mi ne možemo dopustiti. Mi moramo da pripremimo sve i pripremili smo sve da stvorimo jedno faktičko stanje koje ne može da se ... na kojem će oni slomiti zube. Oni moraju jednostavno da slome zube. Mi ... nema cijene pod kojom ćemo mi da živimo s njima u nekoj državi.

MARK HARMON

Dvojica optuženih bili su najmoćnije vođe u Republici Srpskoj u vreme kad su počinjeni ovi zločini. Kao što ste čuli iz dokaza, dr Karadžić je bio predsednik Srpske demokratske stranke, srpske nacionalističke stranke koja je imala istaknutu ulogu u zbivanjima neposredno pre i tokom rata.

RADOVAN KARADŽIĆ

Prošlo je 600 godina od kada smo državu srpsku izgubili a 200 godina traje Karađorđev ustanak za obnovu te države. I ovo danas što se dešava to je dovršetak Karađorđevog ustanka.

MARK HARMON

Naši dokazi pokazuju da je dr Karadžić, kao lider SDS i predsednik Republike Srpske, imao sveobuhvatnu moć. Kako je i sam rekao u intervjuu od 12. februara 1996., citiram: "Ja sam apsolutno u sve uključen. Sve što se tiče Republike Srpske je u mojim rukama."

RATKO MLADIĆ

I samo da te čujem još jednom da si progovorio. Beži obrukao si se. Ma nemoj da govoriš ništa vojniče. Ko si ti da meni govoriš.

MARK HARMON

General Ratko Mladić je druga ličnost optužena ovim optužnicama. Nakon što se JNA "zvanično povukla" iz BiH 19. maja 1992., nju je zamenila VRS, Vojska Republike Srpske. Ova transformacija JNA u vojsku bosanskih Srba, VRS, svela se tek na menjanje zaglavlja, a general Mladić, profesionalni oficir JNA, se udobno smestio na njenom čelu.

NARATOR

Rat u Bosni i Hercegovini završen je Dejtonskim sporazumom kojim se, pored ostalog, propisuje da optuženi za ratne zločine ne mogu da obavljaju bilo kakve javne i političke funkcije. Uprkos tome, Radovan Karadžić je prkosno ostao na obe svoje funkcije: predsednika Republike Srpske i predsednika vladajuće Srpske demokratske stranke, čineći sve što može – a mogao je mnogo – da sabotira primenu mirovnog sporazuma.

RADOVAN KARADŽIĆ 4. juli 1996.

Međunarodna zajednica vrši pritisak na mene ne samo da podnesem ostavku nego da se ne bavim stranačkim poslovima, da ne podržavam naše kandidate. Njima dakle nije protivnik Radovan Karadžić, njima je protivnik SDS.

NARATOR

Hapšenje i transfer u Hag bi, jasno, bilo najlogičnije rešenje, ali niko nije spreman da prihvati rizike vojne akcije i, posebno, rizike moguće nasilne reakcije Karadžićevih pristalica. Traže se alternativna rešenja, koja pobuđuju sumnje da je u pripremi nagodba na račun Tribunala, odnosno pravde.

NICOLAS BURNS, predstavnik za štampu State Department, 24. maj 1996.

Odgovor SAD je: nema nagodbe. SAD neće pristati ni na kakvu nagodbu sa Karadžićem i Mladićem. Oni su optuženi za ratne zločine. Jedino oko čega se s njima možemo nagoditi jeste da budu uhapšeni i privedeni u Hag, radi krivičnog gonjenja i suđenja za ratne zločine.

CARL BILDT, Visoki predstavnik u BiH, 2. juli 1996.

Ne možemo da tolerišemo da g. Karadžić ima bilo kakvu javnu funkciju. Ako neko za sebe tvrdi da je Paja Patak ili kineski car, baš me briga i može da se zove kako hoće, ako se radi samo o imenu. Ali ako u tome ima neke suštine, to je drugo. Suština je ono što nas brine, a dr Karadžić je niko i ništa.

NARATOR

Mada je, iz ilegale, više puta poručio da “ne priznaje” Tribunal, Karadžić je na raspravu koja je u leto 1996. vođena o optužnicama protiv njega i Mladića, poslao čak trojicu advokata sa urednim punomoćjima.

IGOR PANTELIĆ, 27. jun 1996.

Ja sam Igor Pantelić, advokat iz Beograda i tu sam kao branilac dr Radovana Karadžića, u ime dr Radovana Karadžića.

NARATOR

Nedelju dana nakon Pantelića, u Hagu su se pojavili američki advokati Edvard Medven i Tomas Henli III, takođe sa sveže potpisanim punomoćjima na memorandumu i sa pečatom “Predsednik Republike Srpske”. Istovremeno, pojedini srpski, američki i grčki advokati pokušavaju da zapodenu pregovore sa tužilaštvom, nude dokumente koji, po njima, dokazuju nevinost Karadžića ili Mladića i raspituju se o pogodnostima na koje bi optuženi mogli da računaju ukoliko se dobrovoljno predaju...

LOUISE ARBOUR, bivši glavni tužilac Tribunala

Naš jedini interes bio je da se angažujemo u razgovorima o njihovoj predaji. Nismo bili zainteresovani da ulazimo u beskrajne diskusije tipa: `Pa, pogledajte ove dokumente koji pokazuju da je on divan čovek.` Gubitak vremena, barem što se mene tiče. Tako da smo se angažovali u nekoj vrsti istraživanja modaliteta predaje.

NARATOR

Karadžić je, navodno, u prvoj rundi pregovora insistirao da mu se sudi na teritoriji Republike Srpske. Zatim je prihvatio suđenje u Hagu, ali pod uslovom da – ukoliko bude osuđen – kaznu izdržava u nekoj pravoslavnoj zemlji. U jednom je trenutku, čak, bio spreman da se preda, ali mu to, navodno, nije dozvolila supruga.

MOMČILO KRAJIŠNIK, 11. april 1998.

Ja sam se jutros informisao. Imao sam kontakt sa suprugom gospodina Karadžića. Ja ne znam gde je on niti znam niti imam sa njim kontakta tako da ti navodi o njegovom, o dobrovoljnoj predaji su isključeni i nemaju nikakvog osnova.

NARATOR

Misija neutralisanja Karadžića poverena je američkom “diplomatskom mađioničaru” Ričardu Holbruku, koji se u međuvremenu posvetio bankarstvu. Sredinom jula 1996. Holbruk je reaktiviran i poslat u Beograd sa zadatkom da skloni Karadžića sa očiju i iz politike i tako otkloni pritisak za njegovo hapšenje. Jedino uputstvo s kojim je ispraćen u misiju bilo je da “učini nešto uz pomoć svoje stare kreativne dvosmislenosti.” Nakon desetočasovnih pregovora sa tadašnjim predsednicima Jugoslavije i Srbije Slobodanom Miloševićem i Milanom Milutinovićem i delegacijom bosanskih Srba koji su sve vreme bili u telefonskom kontaktu sa Karadžićem na Palama, Ričard Holbruk se u sitne sate trijumfalno pojavljuje pred novinarima.

RICHARD HOLBROOKE, 19. juli 1996.

Od ovog jutra, Karadžić više nije predsednik Republike Srpske. On se odrekao tog položaja i svih ovlašćenja koja iz njega proističu. Gđa Plavšić je privremeni vršilac dužnosti predsednika i ostaće na tom položaju sve do izbora novog predsednika. Broj dva – dr Karadžić izjavljuje da će se smesta i trajno povući iz svake političke aktivnosti. Neće se pojavljivati u javnosti, na radiju, na televiziji, u drugim sredstvima komunikacije, ili na bilo koji način učestvovati u izborima. Želim da naglasim da je bio svestan šta potpisuje. Znao je da potpisuje kraj svoje političke karijere.

DRAGAN DAVIDOVIĆ, bivši ministar vere u vladi RS

Niko nije ispoštovao taj sporazum jer je Radovan Karadžić nastavio da radi kao predsednik republike i predsednik partije ali čini mi se sa blagoslovom i međunarodne zajednice i unutrašnjih struktura u RS.

DRAGAN KALINIĆ, bivši predsednik Skupštine RS

Negde gotovo do kraja ‘97, gospodin Karadžić se slobodno kretao po Palama, imao kontakte sa porodicom, sa bliskim prijateljima, jednostavno ništa nije ukazivalo na potrebu da se on od nekoga sakrije ili da prema njemu neko ima aktivan odnos u smislu hapšenja.

DRAGAN DAVIDOVIĆ

Čak kad bi prolazila njegova kola patrole SFOR i drugih međunarodnih snaga su stajale dok ne bi on prošao. Svi su znali. Tri godine je trajalo, on je išao redovno na posao svako jutro vraćao se svako veče.

RICHARD GOLDSTONE, bivši glavni tužilac Tribunala

Mogli su da budu uhapšeni 1995, godine kada su optuženi. Znali smo gde se nalaze, snage NATO su znale gde se nalaze, putovali su naokolo. Naravno da su imali telohranitelje, prema izveštajima. No, tamo je bila najbolje opremljena vojska na svetu. Nema spora: mogli su i morali su da budu uhapšeni.

MILORAD DODIK, bivši premijer Republike Srpske

To je bila zvanična konstrukcija - ako sretnemo, uhapsićemo ih. To je značilo da morate imati sreću da nekoga sretnete pogotovo onog ko se krije i ko je spreman da se ne sretne sa vama.

PADDY ASHDOWN, Visoki predstavnik u BiH

BiH je, kao i Balkan, svetski centar teorija zavere - svetska prestonica širenja glasina. Zamislite, video sam na naslovnoj strani jednih bosanskih novina Radovana Karadžića sa majicom na kojoj je Pedi Ešdaun i izgledalo je kao da ga ja štitim. Pa molim Vas...

RICHARD GOLDSTONE

Ne verujem baš u te teorije zavera. Mislim da je bilo mnogo jednostavnije. Radilo se o odsustvu, o nepostojanju političke volje.

NARATOR

Prema jednoj od “teorija zavere”, Karadžiću je za dobrovoljni odlazak u “zlatno izgnanstvo” nuđeno oko pola miliona američkih dolara. Bivši premijer a sadašnji lider opozicije u Republici Srpskoj, medjutim, tvrdi da se Karadžić – pre nego što će nestati – sam osigurao za sušne dane...

MILORAD DODIK

Mislim da je negde u proljeće ’97, dakle već u tom vremenu kada je postignut taj dogovor sa Holbrukom da se on povuče, Karadžić se pojavio u Banja Luci i iz trezora Narodne banke RS u gotovini, u različitim apoenima i stranim valutama je odneseno 36 miliona maraka.

ŽELJKO KOPANJA, direktor Nezavisnih novina, Banja Luka

Ako već postoji dogovor izmedju Holbruka i Karadžića, dakle, nije reč o vitezu srpskom, nije reč o junaku, nego je reč o čoveku koji ima garancije SAD a na drugoj strani pravi se mit od njega i na trećoj strani strada sveštenik na Palama, strada, narod trpi cijenu, a on sedi udobno u fotelji i sve to posmatra.
NARATOR

Sudeći po transkriptima presretnutih telefonskih razgovora koji su obelodanjeni na suđenju Slobodanu Miloševiću, i general Ratko Mladić je pokušao da se zaštiti od Haga. Decembra 1995., uoči svečanog potpisivanja Dejtonskih sporazuma u Parizu, Mladić je oslobađanje dvojice francuskih pilota koji su oboreni nad Bosnom 30. avgusta 1995. uslovljavao garancijama da neće biti izručen Tribunalu.

SUDJENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU 9. juli 2003.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ


Vi kažete: “Gospodine predsedniče ovako stoje stvari. Jurim ovog kretena.” Ja odgovaram: ”Ništa, kaži obećavamo mu da nećemo da ga predamo.” Je li tako?

ZORAN LILIĆ

Da.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Kao što uostalom nikoga nismo ni predali ovom nelegalnom sudu. “Da. I daj nam ljude”- mislim na pilote. Onda vi kažete: ”Da mu ja dam reč?” Ja kažem: ”Napiši mu da nećemo da ga predamo Tribunalu ako da pilote.”

ZORAN LILIĆ

Može se videti iz tih presretnutih razgovora da se čak spominje da ga i gospodin Širak na neki način podržava i da to treba, treba obećati Ratku Mladiću da bi se piloti oslobodili.

NARATOR

Francuski piloti su oslobođeni dva dana uoči ceremonije u Parizu, a general Mladić je pored pismenih garancija tadašnjih predsednika Srbije i Jugoslavije da neće biti izručen Tribunalu i, navodnih sličnih garancija francuskog predsednika Širaka, dobio i priliku da se sretne i rukuje sa načelnikom generalštaba francuske vojske...

RATKO MLADIĆ

Gospodine generale pozdravite francusku i vojsku i državu. Hvala Vam lepo.

DOKAZ TUŽILAŠTVA:

RADOVAN KARADŽIĆ - Govor na Glavnom odboru SDS, novembar 1991.


... Ja vam kažem, kakva god Bosna bude, u srpskom selu i srpskim krajevima, nijedan muslimanski temelj se neće zakopati. Uvezli vi Turke, ne uvezli, jer mi ćemo dati uputstvo Srbima da ne smiju prodati Muslimanima zemlju. (OVACIJE) Prvi temelji koji se zakopaju letjeće u vazduh. I svaki temelji, koji se zakopaju, letjeće u vazduh.

MARK HARMON

Od 1992. do 1995., na području koje je danas Republika Srpska, vojne i policijske snage pod direktnom komandom i kontrolom optuženih, angažovale su se po istom obrascu u aktivnostima kao što su protivpravno zatvaranje, ubistva, mučenje, silovanja i deportacija civila. Taj obrazac, eufemistički nazvan "etničko čišćenje", usavršavan je stalno, od sela do sela, od grada do grada, od opštine do opštine u Bosni i Hercegovini.

DARRYL MORRELL, portparol SFOR, Foča 3. mart 2002.

Operacija koju smo sproveli u četvrtak i petak je završena, ali potraga za Radovanom Karadžićem se nastavlja. Bez obzira da li ćemo ga uhapsiti sutra, sledeće sedmice, sledećeg meseca ili sledeće godine, on će biti priveden pravdi u Hag.

LOUISE ARBOUR, bivši Glavni tužilac Tribunala

Kad bih razgovarala sa ljudima koji se bave operativnim pitanjima, recimo sa oficirima NATO na terenu, uvek bih čula istu priču: “Mi dobijamo naredjenja od naših političkih gospodara i ako nam daju taj zadatak - izvršićemo ga.” A onda, kad bih se obratila političarima, oni su uvek govorili isto: “Mi dajemo zadatke našim ljudima na terenu na bazi njihovih informacija o tome šta je izvodljivo.” Pa s kim, onda, da razgovaram?

NARATOR

Ono što je 1996. i 1997. moglo da se učini relativno lako, u međuvremenu je postalo mnogo teže... General Mladić se sklonio u Srbiju, van domašaja međunarodnih snaga, a Karadžić je početkom 1998. definitivno napustio svoju kuću na Palama i nestao bez traga. Povremeno ga viđaju, ili tvrde da su ga videli, u Foči, Višegradu, Bijeljini, Trebinju, u pravoslavnim manastirima u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ili u Beogradu. Od skrovišta do skrovišta se, navodno, kreće sa dobro naoružanom pratnjom, ponekad prerušen u sveštenika ili ženu, a spekuliše da mu je i lik donekle izmenjen plastičnom operacijom, tako da niko ne zna kako sada izgleda.

CARLA DEL PONTE, Glavni tužilac Tribunala

Šta se tiče Karadžićeve plastične operacija, dobili smo sve te informacije, čak i ko bi mogao da bude lekar koji je to uradio. Identifikovali smo lekara. Sproveli smo opsežnu istragu i na kraju je njen rezultat bio: ne, Karadžić je i dalje onaj isti Karadžić koga vidimo na fotografijama.

ŠEKI RADONČIĆ, novinar-istraživač

On je u međuvremenu stvarno postao majstor, majstor u skrivanju, sve ove godine bežanja i sklanjanja Radovana Karadžića od njega su napravili majstora skrivanja.

CARLA DEL PONTE

Ne treba zamišljati Mladića kako se krije u nekoj rupi kao Sadam Husein. Ne, ne, on se kreće vrlo slobodno, ide u kupovinu i slično. Ne preduzima nikakve posebne mere predostrožnosti jer zna da niko neće da ga traži ili hapsi.

ŽARKO PAPIĆ, direktor Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja

Imam u vidu i moguće razloge one vrste, baš ne bi neko volio ni Karadžića ni Mladića, kao živog svjedoka u Hagu. Ja moram reći da počinjem, možda malo preterano razmišljati o tome da po svemu sudeći postoje i dodatni razlozi.

CARLA DEL PONTE

Jedino zbog čega je Karadžiću teže nego Mladiću jeste to što mora više da se kreće, po onome kako ja procenjujem informacije koje imam. Karadžić nikad ne provede više od dva-tri dana na istom mestu, ali radi se o normalnim kućama, udobnim kućama, i mislim da obojica žive veoma udobno.

PADDY ASHDOWN

Ne želim da iko ko sedi u udobnom televizijskom studiju misli da je hvatanje jednog čoveka – koji se kreće među stanovništvom koje ga i dalje, nažalost, smatra herojem i to u jednoj od najneprohodnijih planinskih divljina u celoj Evropi – lak vojni zadatak, jer to nije slučaj.

ŽARKO PAPIĆ

Odgovor na ono što jeste suštinsko pitanje ”jesu li pokušali’ - bojim se da nisu, kao što sam vrlo često spreman da se kladim, da bi ozbiljna grupa ljudi, sa profesionalnim iskustvima, “hajmo formirati nevladinu organizaciju za hapšenje Karadžića i Mladića”, sa relativno malim parama, to uradila za relativno kratko vreme uz rizike, naravno.

MARK HARMON

Prelazeći na jedan od neizostavnih instrumenta "etničkog čišćenja" opisanih u optužnici, želim da se fokusiram na zatočeničke objekte bosanskih Srba, kao što su Omarska i Keraterm, logore koji su šokirali svet zato što su na tako užasan način podsetili na najgora zverstva počinjena tokom 2. svetskog rata. Možda ćete se setiti filma koji smo prikazali kao dokazni predmet 29, snimak 3, na kojem se vide omršaveli i izgladneli zatočenici za koje je dr Karadžić rekao, citiram: "Radi se o nekoliko vrlo mršavih momaka koji nikada i neće izgledati bolje. Kad mi je bilo 30 i ja sam izgledao kao oni."

NARATOR

U avgustu 1992. Karadžić je pokušao da umanji štetu koju je sam izazvao neopreznim pozivom britanskim novinarima da dođu u Bosnu i svojim se očima uvere da u njoj nema nikakvih logora. Snimci iz Omarske i Trnopolja, koje su početkom avgusta ’92. objavile sve televizijske stanice u svetu, šokirali su međunarodnu javnost i pokrenuli proces koji je doveo do formiranja Haškog tribunala.

RADOVAN KARADŽIĆ, 7. avgust 1992.

Videću ko je nedisciplinovan i odgovoran za to što su ti ljudi dobijali tako malo hrane. Znam da hrane nema dovoljno za sve, ali zatvorenici će ipak imati barem dva obroka dnevno.

NARATOR

Dok su im Karadžić i Mladić bili dostupni, u porodičnoj kući na Palama ili u glavnom štabu u Han Pijesku, strategija NATO je bila da ih drži na oku, izoluje i sačeka da političari daju zeleno svetlo za akciju hapšenja. Približavanje rokova za povlačenje NATO iz Bosne i zatvaranje Haškog tribunala prisililo je međunarodnu zajednicu na, barem naizgled, aktivniji pristup.

PADDY ASHDOWN

Možda je tačno da je NATO u prošlosti sledio nešto što bi se moglo nazvati “strategijom trulog voća”. Stajali smo ispod drveta čekajući da trula voćka padne. Ali, to više ne radimo. Sada tresemo stablo, napadamo njegovo korenje, napadamo njegovu krošnju, uklanjamo ljude koji su deo mehanizma podrške Radovana Karadžića.

CARLA DEL PONTE

Zaštita se plaća, tako da je veoma važno identifikovati finansijske izvore, bankovne račune. Veoma je važno blokirati te račune jer će time beguncu biti otežano dalje skrivanje.

ŠEKI RADONČIĆ

Prvi izvor finansiranja Radovana Karadžića bio je budžet Republike Srpske. Drugi izvor finansiranja Radovana Karadžića, bile su velike firme njegovih nekadašnjih ministara, njegovih nekadašnjih šefova policije, njegovih bliskih ljudi koji su u međuvremenu napravili svoje privatne firme i izdvajaju novac za finansiranje Radovana Karadžića.

PADDY ASHDOWN

On je šef mreže organizovanog kriminala. Kada u Sarajevu ukradu automobil, deo para od njegove prodaje najverovatnije odlazi na finansiranje mreže Radovana Karadžića. Kada se kroz Bosnu krijumčare i prodaju žene, što je nažalost i dalje slučaj, novac od toga takođe ide za podršku Radovanu Karadžiću. Kada se švercuje droga, kada se pljačka, morate se samo setiti da taj čovek nije nikakav romantični junak. On je glava mreže korupcije i kriminala.

ŠEKI RADONČIĆ

Treći izvor finansiranja je prikupljanje takozvanih dobrovoljnih priloga za doktora, za doktora Radovana Karadžića. Medjunarodni faktor je uspeo da Radovana Karadžića skine sa budžeta RS. U akciji Balkan, koja je sprovedena pre nekoliko meseci, medjunarodna zajednica je uvela i sankcije firmama za koje su imali saznanja da pomažu Radovana Karadžića. E, treći izvor oni ne mogu saseći.

ŽELJKO KOPANJA

Ja sam imao prilike razgovarati sa brojnim direktorima velikih kompanija u RS, koji mi otvoreno kažu da su im pojedini ministri, recimo, kad su trebali da dobiju poslove, da li je u pitanju iskop rude ili nešto veliko u energetskim sistemima, jednostavno im ministar kaže - treba 200 hiljada maraka više dat. Kad ovaj pita - zašto 200 hiljada, kaže on znaš ti gde to treba da ide!

MILORAD DODIK

Mnogi ljudi koji su se bavili pre svega trgovinom su bili usmereni ka tome. Niste mogli da uredno obavite nijedan carinski posao a da vas nisu reketirali upravo ti službenici carine ili ljudi bliski za koje se znalo.

ŽELJKO KOPANJA

Sve je skopčano sa novcem i mislim od tih novaca koji se navodno skupljaju za Radovana Karadžića, najmanje Radovan Karadžić ima, nego ti posrednici koji jednostavno manipulišu i sa Radovanom Karadžićem.

DRAGAN DAVIDOVIĆ

Ja mislim da je moguće i čak sam ubeđen da je vremenom, da su oni - njegovi bliski saradnici, vremenom preuzeli kontrolu nad njegovom ličnošću, kontrolu nad njegovom familijom, porodicom, kontrolu nad izvorima finansiranja eventualno, i obezbeđenja i da de facto oni vladaju kompletnom situacijom

ŽELJKO KOPANJA

Mafijaške strukture, pod firmom Radovana Karadžića, opljačkale su ovu državu.

DOKAZ TUŽILAŠTVA:

RADOVAN KARADŽIĆ

Srbi su Muslimanima – koji su nekad bili Srbi i koji su prešli u Islam – dali centar grada, dok su Srbi posedovali svu zemlju i to je bila srpska zemlja kad su došli Turci. Mi možemo da pregovaramo o teritoriji, ali mi smo vlasnici ove zemlje, to je naša zemlja. Mi smo tu bili pre svih, oni su nas okupirali i Muslimani su naslednici tih okupatora.

MARK HARMON

Dr Karadžić je sa Sarajevom i životima njegovih gradjana postupao kao sa svojom ličnom igračkom. Setićete se filma koji smo uveli u spis kao dokaz koji prikazuje Karadžića sa ruskim pesnikom Limonovim iznad grada, kako stoji kao Bog koji ponosno nadzire svoj posed. Njegov duboki i potpuni prezir za živote građana Sarajeva video se kada je, kao ponosni otac koji sinu pokazuje novu igračku, ponudio pesniku Limonovu da ispali rafal iz moćnog snajperskog oružja na opkoljeni grad. Limonov je to i uradio.

MARK HARMON

Časni sude, možda je baš jedan od metaka koje je ispalio Limonov ubio neku od žrtava imenovanih u optužnici.

DOKAZ TUŽILAŠTVA:

PRESRETNUTI RAZGOVOR

Ratko Mladić – Mirko Vukašinović 28. maj 1992.


Mladić.
Izvolite druže generale?
Šta predlažeš da tučem.
Pa evo ja sam naredio tri plotuna ova što se maloprije …
Dobro to si naredio. Koje ciljeve mi predlažeš?
Ja više ne bi po ovim ciljevima prenio bi vatru ovamo na Pofaliće.
Nemoj. Šta ćeš na Pofalićima?
Pa zato što smo samo jedan plotun po njima.
Velušiće tuci. Velušiće.
Velešiće.
Velešiće.
Da. Razumem.
Velešiće tuci i Pofaliće tuci tamo nema srpskoga življa mnogo.
Da.
A, tuci ono oko one Dobrovoljačke, oko one Humske gore.
Oko Hums…
I Đure Đakovića gore.
Razumem.
Jel’ ti jasno?
Razumem.
Ali idi na artiljerijsko osmatranje da ne mogu da spavaju da razvučemo pamet njihovu.
Razumem.
Predsjedništvo mi još jedan plotun pali.
Razumem druže generale.
Zdravo.

SUDJENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU, 16. septembar 2003.

MARK IERACE, tužilac


Jeste li vi 1992. intervjuisali generala Ratka Mladića?

AERNOUT VAN LINDEN

Jesam, u septembru 1992.

MARK IERACE

Gde je obavljen taj intervju?

AERNOUT VAN LINDEN

Sam intervju je obavljen na artiljerijskom položaju istočno od Sarajeva, iznad grada.

MARK IERACE

U svom iskazu ste pomenuli da vam je general rekao da ima grad kao na dlanu.

BARON VAN LINDEN

Rekao je to dok smo šetali, ali u vreme kada nas kamerman nije snimao. To mi je preveo lokalni producent koji je bio sa mnom. Osim toga, on je tada prstom kucnuo po dlanu.

SUDJENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU, 12. februar 2004.

PHILIPPE MORILLON, bivši komandant UNPROFOR


Obe strane su me smatrale preprekom i smetnjom. Mladić mi je stalno govorio, "Šta vi tu radite? Pustite me da se obračunam sa mojim Turcima i prestanite da stojite na putu onome što bi trebalo da bude sudbina ove Bosne."

NARATOR

Cenu produžene slobode Radovana Karadžića i Ratka Mladića plaćaju mnogi. Za NATO i velike sile angažovane u Bosni, cena je okrnjeni kredibilitet i podozrenje u njihove stvarne namere. Za žrtve zločina za koje se Karadžić i Mladić terete, odložena pravda je – uskraćena pravda. Za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru, cena je usporena ili uskraćena integracija u Evropsku uniju i NATO.

ŽARKO PAPIĆ

Činjenica jeste da je Republika Srpska, nakon potpisivanja Dejtona, prve 3 godine bila de facto pod embargom, kad je reč o međunarodnoj pomoći, finansijskoj i svakoj drugoj, sem humanitarne.

PADDY ASHDOWN

U fazi u kojoj smo sada, BiH se ne izgrađuje od pomoći za obnovu, već od stranih investicija. One stižu u Sarajevo, stižu sada i u Mostar, stižu u Federaciju. Ja to vidim. U Republiku Srpsku stižu u znatno manjoj meri, a u istočnoj RS gotovo da ih i nema, i to s razlogom. A razlog je Radovan Karadžić.

MILORAD DODIK

Najveću cenu plaća narod normalno, za koji ja mislim da je apsolutno raščistio sa temom koja se zove Karadžić ovde i u odnosu na nekoliko godina prije kada su se mogle očekivati žestoke reakcije možda naroda prilikom bilo kakvih hapšenja i nekih drugih akcija, danas ljudi su apsolutno svesni situacije u kojoj su postali žrtva jedne epske priče o Karadžiću koja je napravljena od strane njegovih saradnika.

DRAGAN KALINIĆ

Mit o Karadžiću i Mladiću prisutan je u narodu, na različite načine, od slika u kućama, do spominjanja njihovih imena na porodičnim susretima, svadbama, pjesama i svega ostalog.

MIODRAG ŽIVANOVIĆ, profesor Filozofskog fakulteta u Banja Luci

Uglavnom je tu reč o ruralnom stanovništvu i onima koji, dakle, jednostavno imaju svedene svoje životne ljudske potrebe, moram tako možda i pregrubo reći na animalne potrebe. Dakle, ako neko ima vreću brašna u kući i litru ulja on misli da je sve to u redu i da živi odlično. Prema tome nije mu ni bitno da li će ovde biti uvedene neke sankcije zbog pozicije u kojoj se nalazi i Radovan Karadžić i ostali ili neće biti uvedene.

PADDY ASHDOWN

SFOR s vremena na vreme lepi plakate. Voleo bih da SFOR kaže nešto u ovom stilu: ako ne vidite nikakve koristi od stranih ulaganja u Foči, ili ako ne vidite da se otvaraju nova radna mesta, ili ako primećujete da je Republika Srpska vidno siromašnija od Federacije, postoji razlog za to. A razlog je Radovan Karadžić.

ŽELJKO KOPANJA

Prosečni lični dohoci u federaciji su maltene duplo veći nego u Republici Srpskoj, penzije su za 60, 70 posto veće, investiciona ulaganja su u federaciji mnogo veća, rast industrijske proizvodnje u federaciji je vidljiv, dok je u Republici Srpskoj zapravo u opadanju.

ŽARKO PAPIĆ

Mislim da važi napomenuti, da su objektivno gledano Srbi u BIH mnogo veće žrtve Karadžića i Mladića, ne samo činjenice da nisu u Hagu, nego generalno gledano, nego što se to obično misli. Ja ne pravim poređenje ko je veća žrtva, naravno, ali je potpuno potcenjeno, a posebno kod Srba, osećanje da su oni žrtve jedne grozne politike.

MIODRAG ŽIVANOVIĆ

Najtanji ili najmanji broj ovdašnjih žitelja, ovdašnjih stanovnika, smatra da smo mi koji ovde živimo taoci te činjenice da Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu uhapšeni. Medjutim to još nije ta kritična masa koja bi mogla podići taj stepen revolta, stepen protesta i primorati oficijelne institucije RS, prije svega, da učine na kraju i te poteze koje bi morale učiniti.

ŽELJKO KOPANJA

Ja mislim da je narod sluđen. Narod uopšte ne razmišlja o tome. Postoje pokušaji i Karadžić je već, zahvaljujući, delom tim centrima moći i medijima preko Drine ušao u pjesme. Medjutim obični ljudi su u kontejneru. Obični ljudi više su izgubili nadu, jednostavno, frustracija je takva da ljudi ne razmišljaju više o tome

DRAGAN KALINIĆ

Medju građanima RS, se polako provlači i ova pomisao, da bi, znači to pred čim se sada nalazi RS i što je veliko iskušenje za nju, moglo biti, siguran sam, rešeno na način, da se oni predaju Haškom Tribunalu i da kažu punu istinu o tome šta je bilo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini tokom protekloga rata.

RATKO MLADIĆ

Da bih mogao da odlučim i kao čovek i kao komandant trebam da dobijem jasan stav predstavnika vašeg naroda da li želite da opstanete ili nestanete. Nesibe, i u vašim rukama je sudbina vašeg naroda ne samo na ovim prostorima. Završio sam. Slobodni ste. Čekam vas u 10 sati sutra. Ispratite ih.

DOKAZ TUŽILAŠTVA:

RADOVAN KARADŽIĆ


Dobro ste rekli da je Srebrenica udarna vijest ali morala bi biti i udarna vijest kao potpuni primjer superiornosti srpskog oružja, srpske vojske i u isto vrijeme primjer srpske plemenitosti.

RATKO MLADIĆ

Dovoljno je da kažete šta želite, i sinoć sam rekao gospodinu možete opstati ili nestati.

MARK HARMON

Tokom tri dana, od 11. do 13. jula, celokupno muslimansko stanovništvo enklave je ili izbeglo, deportovano ili ubijeno.

DOKAZ TUŽILAŠTVA:

RADISLAV KRSTIĆ, intervju istražiteljima tužilaštva


Odgovornost snosi komandant Glavnog štaba vojske RS general Mladić i starešine koje je on lično angažovao u komandovanju i upravljanju situacijom na tom prostoru.

MARK HARMON

Obrazac etničkog čišćenja koji su snage dr Karadžića i generala Mladića prethodno usavršavale u opštinama Prijedor, Bosanski Šamac, Brčko, Foča i Vlasenica, dosegao je morbidno savršenstvo u Srebrenici.

SUDJENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU, 9. oktobar 2003.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ


Da li možete da predpostavite da bi vojnička čast dozvolila generalu Mladiću da toleriše nešto tako kao što je ubijanje ratnih zarobljenika ili civila ili nešto tako nečasno?

RUPERT SMITH

Da.

SUDJENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU, 4. novembar 2003.

LORD DAVID OWEN


Mislim da u karakteru generala Mladića ima mnogo različitih elemenata, koji ga čine ambivalentnom ličnošću, teškom za procenu. Medjutim ne smatram da učešće u masakru nad Muslimanima ne bi bilo u skladu sa Mladićevim prethodnim ponašanjem. Verujem da je bio rasista, da je imao mnoge iracionalne stavove o muslimanskom stanovništvu, i da je njegova generalska karijera pokazala da u tom čoveku ima dovoljno bezosećajnosti i brutalnosti da može da donese odluke.

MARK HARMON

Tokom 12. i 13. jula, muslimanski muškarci odvojeni su od svojih porodica i odvedeni na razna mesta u Potočarima i oko njih, van vidokruga mirovnih snaga UN, gde su ih pripadnici vojske bosanskih Srba pogubili po kratkom postupku, dok se general Mladić unaokolo šepurio, lažno uveravajući izbeglice da im se neće ništa dogoditi. Teško je zamisliti bezosećajniju i proračunatiju prevaru.

DOKAZ TUŽILAŠTVA

RATKO MLADIĆ


Samo bez panike propustite malu decu i žene nemojte da se neko dete izgubi.

MARK HARMON

General Mladić je posetio mnoga mesta na kojima je Vojska Republike Srpske držala hiljade nenaoružanih muslimanskih muškaraca i dečaka. Njegova je poruka uvek bila ista: "Zdravo, komšije!", nakon čega su usledile umirujuće reči da će uskoro biti razmenjeni – reči koji su osigurale da oni ostanu mirni dok su išli u susret svojoj sudbini.

ŽALBENA RASPRAVA U SLUČAJU GENERALA KRSTIĆA, 21. novembar 2003.

THEODOR MERON, sudija


Šta mislite da je hteo da kaže kad je rekao u razgovoru sa vama – citiram – "Ove ljude treba pobiti"? To su reči g. Karadžića?

MIROSLAV DERONJIĆ

Tačno. U jednom trenutku on je rekao rečenicu, on je rekao to trebate pobiti sve što stignete. To su bile njegove reči.

LOUISE ARBOUR

Na izvestan način, veliki deo priče je već ispričan. Ali to nije dovoljno. Ovde se ne radi o pričanju priča. Ovde se radi o utvrđivanju odgovornosti. Ne bi bilo dovoljno čak i ako bi, na drugim sudjenjima, njihova lična krivica bila gotovo u potpunosti razotkrivena. Potrebno je u njih uperiti prstom, ponaosob, u sudnici, gde će imati priliku da se brane. Oni ili njihove pristalice mogu uvek reći da oni nisu imali priliku da se brane na drugim suđenjima gde su pominjani. Tako da to što se o njima do sada čulo, neće biti dovoljno sve dok im se ne bude sudilo.

PADDY ASHDOWN

NATO je sada krajnje odlučan da obavi taj posao, potpuno je ujedinjen i angažovao je sva sredstva za izvršenje tog zadatka. Međunarodna zajednica primenjuje sve neophodne političke mere – ne izdaje vize, blokira račune ljudima koji ga podržavaju. Ono što nedostaje u tom mozaiku, ako hoćete nekog da krivite za činjenicu što je Radovan Karadžić još uvek na slobodi, to su vlasti Republike Srpske. One, čini mi se, nisu uradile ništa.

DRAGAN KALINIĆ

Mislim da je problem u nedostatku koordinisanih akcija izmedju SFOR-a i obaveštajnih službi Zapada i naše tajne policije i ministarstva unutrašnjih poslova.

CARLA DEL PONTE

Po mom skromnom mišljenju, Karadžićevo hapšenje je moguće samo uz doprinos lokalnih snaga.

DRAGAN KALINIĆ

Sve optužene za ratne zločine pozivamo na predaju jer bi time RS pokazala da ispunjava medjunarodne obaveze i ja mislim da bi za RS to značilo da ne bi bila dovedena ona kao tvorevina, institucionalizavana kroz dejtonski sporazum u pitanje.

MILORAD DODIK

I nije za očekivati da politička stranka koju Karadžić još uvek kontroliše koja vrši vlast da dâ politički nalog da se vrši hapšenje optuženih za ratne zločine. Ponekad razmišljam i mislim da i neki ljudi iz međunarodne zajednice ovde žele da održe nesređenu situaciju kako bi se što duže zadržali sa svojim visokim platama na ovim prostorima.

DRAGAN KALINIĆ

Ako bih ja dobio informaciju da znam gde se nalazi Radovan Karadžić, moja bi dužnost bila kao visokog funkcionera RS da tu informaciju stavim na raspolaganje nadležnim organima. Odraz mog poverenja prema mojoj policiji bi bio da tu informaciju dam prvo mojoj policiji.

NARATOR

Uprkos optimističkim najavama komandanta NATO u Bosni i glavnog tužioca u Hagu da će do kraja juna 2004. biti u pritvoru Tribunala, Karadžić je i dalje u svom skrovištu, sa očiglednim ciljem da u njemu “nadživi” Tribunal, čiji bi rok trajanja trebalo da istekne krajem 2008. godine.

LOUISE ARBOUR

Čini mi se vrlo očiglednim da ne možete dozvoliti da optuženi, jednostavno, sačekaju da nestanete. Bio bi to apsurdan koncept pravde, sugerisati da ćemo mi odustati ukoliko se neko bude dovoljno dugo skrivao. Mislim da je to potpuno neprihvatljivo.

CARLA DEL PONTE

Sigurna sam zato što nam informacije koje imamo dozvoljavaju da verujemo da će oni biti u Hagu pre kraja godine.

MILORAD DODIK

Ja mislim da ništa se ne bi desilo ako bi danas objavili vest da je Radovan Karadžić uhapšen. Mislim da kod značajnog dela ljudi, ako mogu u procentima da govorim, moje mišljenje, preko 90 % ljudi to bi dočekali sa olakšanjem. Da je ta priča završena.

MIODRAG ŽIVANOVIĆ

Cela stvar je zapravo zakasnila i naravno da su efekti tu mnogostruko umanjeni. Naravno i ako se bilo šta dogodi evo u ponedeljak naprimer ako bi se pojavio Radovan Karadžić u Hagu to neće ništa promeniti ili bar neće ništa suštinski promeniti unutar Bosne i Hercegovine osim što će jedni imati nešto malo sentimenta prema tom jel` činu drugi će imati nešto malo političke euforije ali u suštini ćemo mi ostati u istim problemima u kojim jesmo.

ŽELJKO KOPANJA

Verovatno dobar broj ljudi bi odahnuo, zbog ovakve katastrofalne političke i ekonomske situacije, očekujući, da će posle toga stvari krenuti na bolje. Drugi deo ljudi bi se suočio sa određenim frustracijama, koje bi relativno kratko trajale, i mislim da bi pomogle da ljudi prođu kroz katarzu, da se suoče sa bolnim saznanjem da su i Srbi činili ratne zločine, kao što su činili Bošnjaci i Hrvati.

PADDY ASHDOWN

Znam koliko je težak taj zadatak. Zato me nećete navesti da kažem da će biti uhvaćen do tog i tog datuma, ili da koristim fraze kao "omča se steže". Znam šta se dešava, uveren sam da sprovodimo najbolju moguću politiku da bismo ga uhvatili i potpuno sam zadovoljan. Taj će posao biti završen, kad bude završen.

MARK HARMON

Na Balkanu, u delu sveta gde se prošlost nikad ne zaboravlja i gde je i dalje opipljiva bol iz bitaka vođenih proteklih vekova, perfidna i kukavička dela dr Karadžića i generala Mladića biće dugo zapamćena. Ono što ne bi smelo da ostane upamćeno jeste da je svet mogao da privede pravdi tu dvojicu osumnjičenih tvoraca genocida, ali nije učinio ništa. To će progoniti žrtve i osramotiti sve nas.

TV Tribunal 722 (31.03.2017.)

TRILEMA: Duplirati, smanjiti ili ukinuti kazne bivšim liderima Herceg Bosne

Izveštaji

Predmeti

Kalendar

Do pokretanja novog SENSE portala nedeljni izveštaji neće imati novih sadržaja.