Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Oputž umesto Opužba X

Sense Tribunal

Sarajevske ruže* – Teror u 12 slika (2012) - 55 min

Film govori o tome kako su zbivanja tokom 44 mjesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine predstavljena i rekonstruisana na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pored građana Sarajeva koji su pred sudom opisali patnje i stradanja kroz koja su prošli, u filmu se pojavljuju i međunarodni svjedoci, uključujući i ratne izvještače čiji su reportaže iz opsjednutog Sarajeva prikazane u sudnici. U filmu posvećenom sarajevskim žrtvama na 20. godišnjicu opsade grada, korišćeni su isključivo snimci Audio-vizuelne službe Tribunala, kao i arhivski snimci iz vremena opsade, uvedeni u dokaze na "sarajevskim suđenjima".

*Sarajevska ruža je trag od eksplozije granate u betonu, kasnije ispunjen crvenom bojom. (Wikipedia)

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Sarajevske ruže – Teror u 12 slika"

Izvan razumne sumnje (2005) - 52 min

Srebrenički zločin još od 1995. godine prate poricanja. Ni presude Haškog tribunala, u kojima se ovaj zločin kvalifikuje kao genocid, ni priznanja krivice trojice optuženih za učešće u ubistvo više od sedam hiljada muškaraca i deportaciji oko 30 hiljada žena i djece, pa čak ni prihvatanje odgovornosti i priznanje zločina od strane vlade Republike Srpske – nisu zaustavili negiranja zločina ili njegovih razmjera.

Dokumentarni film u produkciji SENSE pod naslovom "Izvan razumne sumnje" ukazuje na činjenice koje su utvrđene u sudskom postupku izvođenja dokaza, kroz svjedočenja žrtava, priznanja neposrednih učesnika u zločinima i forenzičke ekspertize i suočava ih sa poricanjima, revizionističkim tumačenjima i umanjivanjima razmjera srebreničkih zločina.

Pored svjedočenja preživjelih sa srebreničkih stratišta, organizatora i neposrednih učesnika masovnih pogubljenja, kao i ljudi koji su kopali masovne grobnice i prevozili tijela žrtava, film sadrži i lične ispovijesti preživjelih srebreničkih žrtava Ćamile Omanović, Hasana Nuhanovića i Osmana Avdića.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Izvan razumne sumnje"

Život i priključenije Radovana Karadžića (2005) - 51 min

"U svakoj sredini Radovan je imao drugo lice" – kažu o Karadžiću u filmu Život i priključenija Radovana Karadžića, optuženika, političara, psihijatra i pjesnika sa Durmitora. Film predstavlja nekoliko najizrazitijih među tim brojnim Karadžićevim licima.

U njegovom usponu od čobanina do mitološkog junaka bilo je mnogo obrta. Na kraju je najveći uspon ishodovao najdubljim padom. U tome ima drame, ima elemenata i tragedije i komedije.

Dokumentarni materijali i izjave u ovom filmu jednako su značajni svakome, bez obzira na političku pripadnost i opredjeljenje, ko želi da razmotri lik i djelo Radovana Karadžića. Dakako i onima koje zanimaju nekadašnja i sadašnja Bosna, rat u bivšoj Jugoslaviji i politički procesi na Zapadnom Balkanu.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Život i priključenije Radovana Karadžića"

Uspon i pad generala Mladića (2005) - 45 min

Film "Uspon i pad generala Mladića" predočava kontroverznu ličnost prvog čovjeka srpske vojske iz vremena posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Sada se on krije, nastojeći da izbjegne privođenje Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, gdje bi morao da odgovori na optužbe za genocid i zločine protiv čovječnosti. Njegov generalštab je već pred Tribunalom. Jedino njega još nema u Hagu. Kasni već deset godina.

Film preispituje mit o Ratku Mladiću kao vojniku, vođi, heroju i izuzetnom čovjeku. Mit je nastao kao instrument političke propagande. Bio je masovno prihvaćen i neosporavan, a sada se održava uglavnom u krugovima poraženih pristalica vojnog i nacionalnog projekta države svih Srba. Poljuljan je sve učestalijim otkrićima o karakteru i razmjerama zločina, javnim priznanjima krivice i osudama neselektivnog granatiranja Sarajeva i masovnog ubijanja civila u Srebrenici. To uveliko otklanja sumnje da su se stvari doista dogodile i da je upravo on stajao iza njih.

Predstavljanjem Ratka Mladića na obuhvatan i koliko je moguće sistematski način, uzimajući u obzir različita mišljenja o njemu i njegovim transformacijama, film nastoji da pruži materijal za razmišljanje svakom zainteresovanom gledaocu, bez obzira na uvjerenja i sklonosti.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Uspon i pad generala Mladića"

Begunci (2004) - 52 min

Film "Begunci" govori o tajnama devetogodišnjeg bjegstva Radovana Karadžića i Ratka Mladića od međunarodne pravde, cijeni koju Bosna i Hercegovina i, posebno, Republika Srpska plaćaju za njihovu produženu slobodu kao i svemu onome što se proteklih godina u sudnicama Tribunala čulo i vidjelo o njihovoj ulozi u zločinima za koje su prije tačno devet godina optuženi.

O ovim i drugim temama u filmu "Begunci" govore bivši i sadašnji glavni tužioci Tribunala Richard Goldstone, Louise Arbour i Carla Del Ponte, Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, političari Milorad Dodik i Dragan Kalinić, ekonomista Žarko Papić, profesor Miodrag Živanović, novinari Željko Kopanja, Dragan Davidović i Šeki Radončić i druge ličnosti.

pročitajte transkript

Naručite DVD dokumentarnog filma "Begunci"

Uprkos svemu (2003) - 68 min

Mada su i njegovi osnivači priznali da je “stvoren da umre”, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je - uprkos svemu - ne samo preživeo, već i uspjeo.

"Uprkos svemu" je dokumentarni film o prvih 10 godina Tribunala i njegove tri velike bitke – za opstanak, za poštovanje i za vrijeme. O tome govore bivši i sadašnji predsjednici Tribunala: sudije Antonio Cassese, Gabrielle Kirk McDonald, Claude Jorda i Theodor Meron; glavni tužioci: Richard Goldstone, Louise Arbour i Carla del Ponte; kao i mnogi drugi akteri ovog uzbudljivog, značajnog i uspješnog eksperimenta međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Arhivskim snimcima iz sudnica i sa mjesta zločina, film rekonstruiše najvažnije i najdramatičnije trenutke – svjedočenja žrtava, priznanja optuženih, forenzičke dokaze zločina, istrage, optužnice, presude – koji su obilježili deceniju u kojoj je, uprkos svemu, Tribunal opstao i uspjeo.

pročitajte transkript | pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Uprkos svemu"

Trijumf zla (2001) - 90 min

“Trijumf zla” - dokumentarni film agencije SENSE o suđenju za genocid u Srebrenici - je prvi i za sada jedini video–dokument o jednom kompletnom suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Trijumf zla” prikazuje sve faze sudskog postupka: od uvodnih riječi optužbe i odbrane do presude, najdramatičnija svjedočenja očevidaca zločina i žrtava koje su preživjele masovna streljanja. Značajan deo filma je posvećen prezentaciji forenzičkih dokaza: video materijala i fotografija o ekshumacijama masovnih grobnica i ljudskim ostacima i drugim predmetima koji su u njima pronađeni, kao i svjedočenjima forenzičkih eksperata koji su učestvovali u ekshumacijama.

Optuženi general Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa VRS, je presudom od 2. avgusta 2001. osuđen na 46 godina zatvora zbog učešća u deportaciji oko 30.000 žena i djece i ubistvu više od 7.000 muškaraca poslije pada srebreničke enklave u julu 1995. General Krstić je prvi optuženi koji je pred Haškim tribunalom proglašen krivim za genocid.

pogledajte video snimak

Naručite DVD dokumentarnog filma "Trijumf zla"

TV Tribunal 720 (16.12.2016.)

ODBRANA PRESUDILA: Mladić je kriv zato što je Srbin

NASLJEDNIK: Pripreme za prvo suđenje pred Mehanizmom

KONAČNI OBRAČUN: Završeno poslednje suđenje pred Tribunalom

Izveštaji

Predmeti

Kalendar

Izveštaji se dostavljaju pretplatnicima Sens-Tribunal Servisa, odmah pošto su napisani, dok su na web-sajtu u celini dostupni sledećeg dana u podne.