Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Optuž umesto Optužba X

Sense Tribunal

Halilović - "Grabovica i Uzdol"

Sefer Halilović

Vesti 76

HAG/DEN HAAG | 16.10.2007.

POTVRĐENA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA SEFERU HALILOVIĆU

Žalbeno veće odbacilo prvi žalbeni osnov tužilaštva, a ostala tri nije ni razmatralo – ocenjujući ih "bespredmetnim" nakon što je potvrđeno da Halilović nije imao "efektivnu kontrolu" nad vojnicima Armije BiH koji su počinili zločin u Grabovici
HAG/DEN HAAG | 16.11.2005.

SEFER HALILOVIĆ NIJE KRIV ZA ZLOČINE U GRABOVICI I UZDOLU

Pozivajući se na princip međunarodnog krivičnog prava da se komandant ne može smatrati odgovornim za zločine osoba koje nisu bile pod njegovom komandom u vreme kada su ti zločini počinjeni, Pretresno veće je zaključilo da Sefer Halilović nije kriv po jedinoj tački optužnice koja ga je po načelu komandne odgovornosti teretila za kršenja zakona i običaja ratovanja jer nije sprečio ili kaznio zločine pripadnika Armije BiH koji su mu bili potčinjeni.
HAG/DEN HAAG | 02.11.2005.

PRESUDA HALILOVIĆU 16. NOVEMBRA

Pretresno veće će izreći presudu Seferu Haliloviću u sredu 16. novembra 2005. godine, saopšteno u Tribunalu
HAG/DEN HAAG | 31.08.2005.

OBRANA: OSLOBODITI HALILOVIĆA

Obrana tvrdi da Sefer Halilović nije kriv za propust da spriječi i kazni ubojstva u Grabovici i Uzdolu, te da su tužitelji propustili “poći stazom koja bi vodila osuđujućoj presudi”
HAG/DEN HAAG | 30.08.2005.

TUŽITELJ PREDLAŽE 10 GODINA ZA HALILOVIĆA

Bivši načelnik štaba ABiH i, po optužnici, zapovjednik operacije Neretva 93 Sefer Halilović “nije poduzeo ništa” na sprečavanju i, kasnije, kažnjavanju ubojstava hrvatskih civila u Grabovici i Uzdolu, kazao je tužitelj u završnoj riječi. Obrana će završnu riječ iznijeti sutra.
HAG/DEN HAAG | 25.08.2005.

HALILOVIĆ TRAŽI PRIVREMENO OSLOBAĐANJE

Obrana traži da Sefer Halilović, nakon završnih riječi zakazanih za sljedeću sedmicu, bude privremeno oslobođen do izricanja presude
HAG/DEN HAAG | 14.07.2005.

ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK SEFERA HALILOVIĆA

Nakon samo sedam radnih dana, završeno je iznošenje dokaza odbrane za bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića. Odbrana je ocijenila da su im za dokazivanje teze o nepostojanju krivice dovoljna samo tri svjedoka u sudnici.
HAG/DEN HAAG | 07.07.2005.

ZLOČIN POČINJEN U STRAHU

Pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona koji su učestvovali u akciji u Uzdolu, nisu počinili zločin nego su pucali su samoodbrani - tvrdi zaštićeni svjedok odbrane Sefera Halilovića. Svjedok kaže da je učestvovao u istrazi, koja je pokrenuta po naredbi iz Sarajeva, a provedena je unutar bataljona.
HAG/DEN HAAG | 05.07.2005.

JOŠ SAMO TRI SVJEDOKA ZA HALILOVIĆA

Umjesto najavljenih sedam, samo će četiri svjedoka dat iskaz u sudnici u postupku iznošenja dokaza odbrane Sefera Halilovića. Odbrana je najavila i da će uskoro predati zahtjev o privremenom puštanju na slobodu, a sudija se nada da će završne riječi obje strane biti moguće čuti već 26. augusta.
HAG/DEN HAAG | 28.06.2005.

ODBRANA POPUNJAVA "RUPE U DOKAZIMA" TUŽILAŠTVA

Iskaz Mehmeda Behle podržava glavni argument odbrane da Sefer Halilović nije bio na čelu lanca komande operacije Neretva 93. Međutim, ono što je Behlo rekao u sudnici razlikuje se od onoga što je, tokom istrage 2001. godine, izjavio haškim istražiteljima.

TV Tribunal 722 (31.03.2017.)

TRILEMA: Duplirati, smanjiti ili ukinuti kazne bivšim liderima Herceg Bosne

Predmeti

Kalendar

Do pokretanja novog SENSE portala nedeljni izveštaji neće imati novih sadržaja.