Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Optuž umesto Optužba X

Sense Tribunal

Halilović - "Grabovica i Uzdol"

Sefer Halilović

Vesti 76

HAG/DEN HAAG | 27.06.2005.

HALILOVIĆ JE IMAO "UTJECAJ", ALI NE I "EFEKTIVNU KONTOLU"

Odbrana Sefera Halilovića će dokazivati da on nije komandovao trupama koje su učestvovale u Operaciji Neretva 93 kada su pojedini pripadnici Armije BiH počinili zločine nad civilnim stanovništvom dva hercegovačka sela. U uvodnoj riječi, Halilovićev branilac rekao da tužilaštvo nije uspjelo izvršiti svoj zadatak i dokazati navode optužnice.
HAG/DEN HAAG | 23.06.2005.

TRIDESET SVJEDOKA ZA SEFERA HALILOVIĆA

Na statusnoj konferenciji uoči početka dokaznog postupka odbrane bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH, branilac najavio 30 svjedoka - od kojih će samo 7 dati iskaz u sudnici, dok će ostali svjedočiti pisanim izjavama. Uvodna riječ i prvi svjedok odbrane u ponedjeljak 27. juna.
HAG/DEN HAAG | 15.06.2005.

SEFER HALILOVIĆ: ZLOČIN U GRABOVICI JE OSMISLIO IZETBEGOVIĆ!

Alija Izetbegović, Rasim Delić i Bakir Alispahić su, prema tvrdnjama Sefera Halilovića, krivi za zločine koje su pripadnici Armije BiH počinili u septembru 1993. godine u Grabovici. Iako je više puta insistirao na provođenju istrage, najviši politički i vojni vrh u državi to je ignorisao. Sam Halilović, kako tvrdi, nije mogao utjecati na sve što se dešavalo u jesen 1993. godine u Hercegovini.
HAG/DEN HAAG | 02.06.2005.

VEHBIJA KARIĆ: ČUDI ME DA NE VJERUJETE ČASNIM LJUDIMA

Posljednji svjedok u dokaznom postupku optužbe protiv Sefera Halilovića, Vehbija Karić, negirao je navode optužnice prema kojima je on sugerisao počiniocima zločina u Grabovici da ubijaju civile. Nastavak suđenja zakazan je za 20. juna, kada će početi iznošenje dokaza odbrane.
HAG/DEN HAAG | 31.05.2005.

SUTKINJA MUMBA U VEĆU KOJE SUDI HALILOVIĆU

Nakon ostavke sudije Senašija i pošto se optuženi saglasio da se suđenje nastavi sa novim sudijom, predsednik Tribunala imenovao sutkinju Florans Mumba u veće pred kojim se vodi postupak protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH.
HAG/DEN HAAG | 30.05.2005.

SMJENA SUDIJE NA SUĐENJU HALILOVIĆU

I pored toga što jer pred sam kraj iznošenja dokaza tužilaštva jedan od trojice sudija iz pretresnog vijeća podnio ostavku, suđenje Seferu Haliloviću se nastavlja u četvrtak, svjedočenjem Vehbije Karića putem video-linka.
HAG/DEN HAAG | 27.05.2005.

GRANICE SJEĆANJA

Alija Izetbegović je Franji Tuđmanu u julu 1993. godine rekao da je Sefer Halilović smijenjen i da su mu ostale samo formalne funkcije. Svjedok tužilaštva Bakir Alispahić pak tvrdi da je Halilović u septembru iste godine komandovao operacijom Neretva, te da nikada nije čuo da je njegova funkcija samo formalna.
HAG/DEN HAAG | 26.05.2005.

IZETBEGOVIĆEVA AMNESTIJA ZA HALILOVIĆA

Trećeg dana svjedočenja Bakira Alispahića, u unakrsnom ispitivanju branilac Sefera Halilovića pročitao je dijelove transkripta sjednice Predsjedništva BiH od 26. novembra 1993. godine. Svjedok je potvrdio da je stav Alije Izetbegovića u tom periodu bio da se neke greške generalu trebaju oprostiti.
HAG/DEN HAAG | 24.05.2005.

HALILOVIĆ NIJE HTIO POMOĆI U AKCIJI TREBEVIĆ

Po povratku iz Jablanice u Sarajevo, Bakir Alispahić je obavijestio generala Rasima Delića i predsjednika Aliju Izetbegovića o zločinu u Grabovici. U tom trenutku on nije raspolagao sa imenima počinilaca niti detaljima o onome što se desilo, te su obojica njegovih sagovornika, tvrdi svjedok, naredili hitne istrage.
HAG/DEN HAAG | 23.05.2005.

ZLOČINI NAD CIVILIMA U SARAJEVU

Još jedan svjedok tužilaštva u slučaju Sefer Halilović govorio je o incidentima između Armije BiH i policije u Sarajevu s početka rata. Svjedok Bakir Alispahić je rekao kako su neki pripadnici pojedinih brigada u sastavu Armije u Sarajevu počinili niz zločina, među kojima su i ubistva civila svih nacionalnosti.

TV Tribunal 722 (31.03.2017.)

TRILEMA: Duplirati, smanjiti ili ukinuti kazne bivšim liderima Herceg Bosne

Predmeti

Kalendar

Do pokretanja novog SENSE portala nedeljni izveštaji neće imati novih sadržaja.