Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Optuž umesto Optužba X

Sense Tribunal

Hadžihasanović i Kubura - "Centralna Bosna"

Enver Hadžihasanović, Amir Kubura, Mehmed Alagić

Vesti 112

HAG/DEN HAAG | 01.12.2004.

ŠTO DOKAZUJU ČESTICE BARUTA?

Krimo-tehnička ispitivanja tijela poginulih u Dusini, koja su provedena u zeničkoj bolnici, nisu ukazivala da je počinjen zločin nad zarobljenicima, dokazuje obrana Envera Hadžihasanovića
HAG/DEN HAAG | 30.11.2004.

ARMIJA JE, IPAK, POKUŠALA DA SE ODUPRE MUDŽAHEDINIMA

Obrana Envera Hadžihasanovića nastoji dokazati da pripadnici Armije BiH nisu bez otpora prepustili mudžahedinima civile iz sela Maline koje su imali u svojoj nadležnosti i za čiju su sigurnost bili odgovorni. – Hadžihasanović se, po komandnoj odgovornosti, tereti za streljanje 25 ljudi iz Malina.
HAG/DEN HAAG | 26.11.2004.

TKO JE SPOMINJAO ZLOČIN?

Svjedok obrane na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću navodi da je, prema njegovim informacijama, "do pogibije Hrvata u Dusini došlo u toku borbi Armije BiH s HVO" dok tužitelj tereti bivšeg komandanta Trećeg korpusa za propust da spriječi i kazni ubijanje hrvatskih zarobljenika.
HAG/DEN HAAG | 22.11.2004.

IZBJEGAVANJE SUKOBA “PO SVAKU CIJENU”

Fikret Ćuskić, bivši komandant 17. krajiške brigade i Operativne grupe Bosanska Krajina sa sjedištem u Travniku, svjedočio da je Armija BiH “puno toga trpila” da ne udje u sukob s HVO.
HAG/DEN HAAG | 18.11.2004.

MUDŽAHEDINI KAO “HUMANITARNI RADNICI”

Mudžahedini su kod nekih Bošnjaka izazivali strah – medju ostalim i zbog zločina u Miletićima, a kod drugih su imali podršku – jer su im davali hranu, vjersku obuku i “kondicione pripreme”, prema iskazu svjedoka obrane na sudjenju bivšim zapovjednicima u Armiji BiH.
HAG/DEN HAAG | 16.11.2004.

POSEBNE MJERE ZA SAMOSTAN

“Komandant mi je direktno naredio da po ulasku u Guču Goru zaštitim kuće, a posebno samostan i crkvu”, svjedočio je danas Fahir Čandžić, bivši komandant 2. bataljona 306. brigade, koji je s vojnicima ušao u Guču Goru 10. juna 1993. On je svjedok obrane bivših zapovjednika u Armiji BiH optuženih, medju ostalim, zbog uništavanja u Gučoj Gori.
HAG/DEN HAAG | 10.11.2004.

ZATOČENICI ILI “ŠTIĆENICI”

Obrana generala Envera Hadžihasanovića nastoji opovrgnuti optužbu o okrutnom postupanju Armije BiH prema hrvatskim zatočenicima u selu Mehurić
HAG/DEN HAAG | 08.11.2004.

DA LI JE POSTOJALA VEZA IZMEĐU ARMIJE BIH I MUDŽAHEDINA?

Premda obrana dokazuje da Treći korpus Armije BiH nije kontrolirao mudžahedine, pa čak ni kontaktirao s njima, tužitelj drži da izostanak odlučne akcije protiv tih stranaca pokazuje da je izmedju njih postojala povezanost
HAG/DEN HAAG | 04.11.2004.

ČUVANJE ILI ZLOSTAVLJANJE?

Tužitelj dokazuje da je Armija BiH u junu 1993. godine zlostavljala hrvatske zatočenike u Mehuriću, kod Travnika, dok obrana tvrdi da ih je Armija BiH u suradnji s policijom nastojala - zaštititi
HAG/DEN HAAG | 02.11.2004.

HISTORIJSKE PARALELE

U periodu 1992-1995. godine su u BiH “oživjeli projekti” podjela iz perioda prije Drugog svjetskog rata, navodi ekspert za povijest, svjedok obrane na sudjenju Hadžihasanoviću i Kuburi. Bosna i Hercegovina je, kaže svjedok, tokom povijesti uspijevala zadržati svoju cjelovitost i “nikad nije imala etnički definirane teritorije” unutar svojih granica.

TV Tribunal 722 (31.03.2017.)

TRILEMA: Duplirati, smanjiti ili ukinuti kazne bivšim liderima Herceg Bosne

Predmeti

Kalendar

Do pokretanja novog SENSE portala nedeljni izveštaji neće imati novih sadržaja.