HAG/DEN HAAG | 13.05.2008.

ŠTELA MARTINOVIĆ U ITALIJANSKOM ZATVORU

Vinko Martinović Štela prebačen u zatvor u Italiji na služenje ostatka kazne od 18 godina zatvora. Nepunih mesec dana ranije u Italiju je prebačen i Mladen Naletilić Tuta, koji je zajedno sa Štelom osuđen zbog zločina nad Bošnjacima u Mostaru 1993. i 1994. godine

Vinko Martinović Štela će ostatak osamnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen nakon što je zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom proglašen krivim za zločine nad Bošnjacima u području Mostara 1993. i 1994. godine., odslužiti u zatvoru u Italiji. U Tribunalu je danas saopšteno da je Štela Martinović prošlog petka iz Pritvorske jedinice UN (PJUN) u Sheveningenu/Scheveningen prebačen u jedan italijanski zatvor.

Prvostepenu presudu iz marta 2003. godine, kojom su Martinović i Naletilić osuđeni na 18 odnosno 20 godina zatvora, je u maju 2006. godine potvrdilo Žalbeno veće Tribunala. Martinović, bivši zapovednik jedne od jedinica Kažnjeničke bojne kojom je komandovao Naletilić, proglašen je krivim za ubistvo, progone, mučenja i nanošenja teških patnji i povreda, protivpravni rad, protivpravno premeštanje civila i pljačku. Zločini su izvršeni u Mostaru, Širokom Brijegu, na Heliodromu i u selima Sovići i Doljani tokom 1993. i 1994. godine.

Martinović je uhapšen i prebačen u pritvor Tribunala u avgustu 1999. godine i vreme koje je od tada proveo u Pritvorskoj jedinici UN uračunato mu je u kaznu na koju je osuđen. Shodno tome Martinović će u avgustu ove godine odslužiti polovinu izrečene kazne. Prema nepisanom pravilu, osuđenici nakon dve trećine izdržane kazne mogu da računaju na prevremeno oslobođenje.

U pritvorskoj jedinici Tribunala na transfer u neku od 15 evropskih zemalja koje su svoje zatvorske kapacitete stavile na raspolaganje Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju čeka još trojica tribunalovih osuđenika.