HAG/DEN HAAG | 10.05.2010.

ZABRINUTOST TRIBUNALA ZBOG NAPADA NA KRSTIĆA

Povodom napada na Radislava Kristića u britanskom zatvoru Wakefield, Haški tribunal se oglasio saopštenjem u kojem ističe svoju zabrinutost i uvjerenje da će slučaj biti ispitan i preduzeti odgovarajući koraci

Tribunal je "zabrinut izvještajima" o napadu na Radislava Krstića u britanskom zatvoru Wakefield navodi se u današnjem saopštenju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS u britanskom zatvoru služi kaznu koja mu je odmjerena nakon što je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Tribunal, kako se navodi, "izražava uvjerenje da će odgovorne vlasti istražiti ovaj slučaj i poduzeti odgovarajuće korake". U saopštenju se, dalje, ukazuje da se "haški osuđenici" upućuju na izdržavanje kazni u zatvore država članica UN sa kojima je Tribunal sklopio odgovarajuće sporazume i podsjeća na činjenicu da su uslovi izdržavanja kazni regulisani zakonima tih zemalja a da su sami zatvori podložni povremenim inspekcijskim kontrolama od strane nezavisnih organizacija.

Krstić je, podsjetimo, 2001. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici i osuđen na 46 godina zatvora, što je bila prva tribunalova presuda za genocid. Žalbeno veće je, međutim, 2004. godine preinačilo prvostepenu presudu proglašavajući Krstića krivim za pomaganje i podržavanje genocida, te mu smanjilo kaznu na 35 godina zatvora. Krstić je bio prvi tribunalov osuđenik koji je upućen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju.