HAG/DEN HAAG | 06.11.2007.

101 SVEDOK OPTUŽBE PROTIV VOJISLAVA ŠEŠELJA

Na predraspravnoj konferenciji uoči početka suđenja lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optužba najavila nameru da izvede 101 svedoka čije bi glavno ispitivanje trebalo da traje oko 170 sati. Pretresno veće nagoveštava da bi optužba mogla da računa na 120 do 125 sati, a odluka o tome biće saopštena pre sutrašnje uvodne reči tužioca

Suđenje Vojislavu Šešelju, čiji je početak zakazan za sredu 7. novembra 2007., moglo bi da traje do marta ili aprila 2009. godine – procenio je na današnjoj predraspravnoj konferenciji francuski sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti. Pored njega, u veću koje će suditi lideru srpskih radikala danas su prvi put sedeli i sudije Flavia Latanci/Lattanzi iz Italije i Frederik Harhof/Harhoff iz Danske.

Šešeljevu odgovornost za ratne i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini tužilaštvo namerava da dokazuje iskazima 101 svedoka za čije glavno ispitivanje traži oko 170 sati. Predsedavajući sudija smatra da je to previše i nagoveštava da bi veće moglo tužiocu da odobri između 120 i 125 sati, a odluka veća će biti saopštena sutra, pre početka uvodne reči tužioca. Pošto će isto vreme dobiti i Šešelj za unakrsno ispitivanje svedoka optužbe i kako će se suđenje odvijati samo tri dana sedmično, to znači da će dokazni postupak optužbe trajati do kraja jula ili početka septembra 2008. godine. Ukoliko veće ne oslobodi Šešelja na poluvremenu suđenja ocenjujući da tužilaštvo nije prezentiralo dovoljno dokaza o njegovoj krivici, dokazni postupak odbrane će početi u septembru 2008. i trajati do marta ili aprila 2009. godine, što znači da bi se presuda mogla očekivati tek na jesen 2009. godine.

Na sutrašnju uvodnu reč tužioca Šešelj će odgovoriti svojom uvodnom izjavom u četvrtak 8. novembra, nakon čega će se suđenje prekinuti do 11. decembra, kada počinje svedočenje Entoni Oberšala/Anthony Oberschall, američkog profesora sociologije koji je za tužilaštvo pripremio ekspertski izveštaj o ulozi propagande u ratovima i ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije.