HAG/DEN HAAG | 12.11.2001.

ADMIRAL JOKIĆ U PRITVORU TRIBUNALA

Miodrag Jokić, bivši komandant Devetog Vojno pomorskog sektora JRM, optužen za opsadu i granatiranje Dubrovnika 1991. godine, dobrovoljno se predao Tribunalu. Jokić doputovao u Hag u pratnji ministra unutrašnjih poslova Srbije, Duška Mihajlovića

Penzionisani vice-admiral bivše JRM, Miodrag Jokić, dobrovoljno se danas predao Haškom tribunalu. U Holandiju je doputovao redovnom linijom JAT-a, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije, Duškom Mihajlovićem, ali se s njim rastao već na amsterdamskom aerodromu. U pratnji holandske policije i predstavnika tribunala Jokić je pravo sa aerodroma sproveden u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen, a ministar Mihajlović je produžio do Haga, na razgovore sa glavnim tužiocem Karlom/Carlom del Ponte.

Miodrag Jokić, bivši komandant Devetog Vojno pomorskog sektora JRM, je drugi od četvorice optuženih za opsadu i granatiranje Dubrovnika, koji se dobrovoljno predao tribunalu. Pre njega se, krajem oktobra, predao general Pavle Strugar, bivši komandant Druge operativne grupe koja je okupljala različite komponente JNA uključene u "Dubrovačku operaciju" krajem 1991. Pored njih dvojice, za ista su dela optuženi još i vice-admiral Milan Zec, bivši načelnik štaba Devetog Vojno pomorskog sektora, kao i kapetan prve klase Vladimir Kovačević, zvani "Rambo", koji je u "Dubrovačkoj operaciji" učestvovao kao komandant Trećeg bataljona Trebinjske brigade JNA. U tribunalu se nadaju da će i njih dvojica slediti primer Strugara i Jokića, ili da će ih uskoro uhapsiti i isporučiti Hagu vlasti zemalja u kojima se nalaze, kako bi im se svima zajedno sudilo.

"Dubrovačka optužnica" podignuta je 27. februara ove godine, ali je do 1. oktobra bila pod pečatom Tribunala, kako bi se crnogorskim i srpskim vlastima omogućilo da uhapse optužene. Pošto su hapšenja izostala, glavni tužilac Del Ponte je zatražila od sudija skidanje pečata, odnosno javno objavljivanje optužnice, kako bi pojačala pritisak i na nadležne vlasti i na same optužene.

Četvorica visokih oficira se terete za zločine koji su, prema tužiocu, počinjeni tokom tromesečne opsade i granatiranja grada: za ubistva, surova postupanja, napade na civile, rušenja koja nisu opravdana vojnim potrebama, nezakonite napade na civilne objekte, razaranje istorijskih spomenika, obrazovnih i verskih institucija, kao i za bezobzirna uništavanja sela i pljačku javne i privatne imovine. General Strugar se, krajem oktobra, izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 16 tačaka optužnice kojima se njegova odgovornost kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija. Prvo pojavljivanje admirala Jokića i njegovo izjašnjavanje o optužnici očekuje se tokom ove sedmice.