HAG/DEN HAAG | 22.03.2004.

ADMIRAL PROTIV GENERALA

Sutra će na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991., svedočiti njegov bivši saborac i suoptuženi, vice-admiral Miodrag Jokić, koji je priznao krivicu za iste zločine

Nakon što je, prošle sedmice, osudjen na sedam godina zatvora zbog uloge koju je igrao u granatiranju dubrovačkog Starog grada krajem 1991., penzionisani vice-admiral Jugoslovenske ratne mornarice Miodrag Jokić će se sutra, u ulozi svedoka optužbe, pojaviti na sudjenju svom bivšem suoptuženom, penzionisanom generalu Pavlu Strugaru, bivšem zapovedniku "Dubrovačke operacije" JNA.

Vice-admiral Jokić je priznao krivicu za zločine za koje se sudi generalu Strugaru, a njegovo je svedočenje trebalo da počne danas, ali je odloženo kako bi se odbrani omogućilo da pregleda oko 20 sati video snimaka najnovijih Jokićevih intervjua sa haškim istražiteljima, vodjenih uoči i nakon izricanja presude u četvrtak 18. marta.

Na osnovu sporazuma koji je zaključio sa tužilaštvom, Jokić se u avgustu prošle godine izjasnio krivim po svih šest tačaka izmenjene "Dubrovačke optužnice" za granatiranje Starog grada 6. decembra 1991. Priznao je odgovornost za ubistvo dva i ranjavanje tri civila u dubrovačkom Starom gradu, zatim za napade na civile i civilne objekte, kao i za pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom i uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namenjenim religiji, dobrotvornim svrhama i obrazovanju, umetnosti i nauci, istorijskim spomenicima i umetničkim i naučnim delima. Za ista dela optužen je i general Pavle Strugar, koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Svedočenje Miodraga Jokića bi, kako se predvidja, moglo da traje punih šest dana.