HAG/DEN HAAG | 28.09.2015.

BALISTIKA U MLADIĆEVU ODBRANU

U "zagrevanju" za sutrašnje svedočenje o granatiranjima sarajevske tržnice Markale veštak za balistiku Mladićeve odbrane Zorica Subotić negirala odgovornost vojske bosanskih Srba za udar na ljude u redu za humanitarnu pomoć na Dobrinji i druge artiljerijske napade na građane Sarajeva, navodeći da su incidenti inscenirani ili da su granate ispaljene sa položaja Armije BiH

Svedočenjem eksperta za balistiku Zorice Subotić odbrana nastavlja da pobija tužiočeve dokaze o neselektivnom granatiranju Sarajeva tokom 44 meseca opsade od 1992. do 1995. godine, što se u optužnici navodi kao jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata u kojima je učestvovao general Ratko Mladić. Svedokinja je danas, kao i prošle sedmice, nastojala da ubedi sudsko veće da se artiljerijski incidenti o kojima je tužilac izvodio dokaze ne mogu pripisati vojsci bosanskih Srba kojom je komandovao optuženi.

Prvi incident koji je danas bio "na tapetu" je artiljerijski napad na Dobrinju od 4. februara 1994. godine kada je, po optužnici, jedna granata pala na ljude u redu za humanitarnu pomoć u ulici Oslobodilaca Sarajeva, a potom još dve na obližnju improvizovanu pijacu. Tada je poginulo osmoro, a ranjeno najmanje 18 građana Sarajeva. Suprotno tužiočevim dokazima o odgovornosti srpske strane, svedokinja tvrdi da su bosanski istražitelji za celih 60 stepeni pogrešili pri određivanju pravca severa i, u skladu sa tim, došli do pogrešnih zaključaka. Po njenoj analizi, granata je ispaljena sa položaja Armije BiH.

Zatim se raspravljalo o udaru na Buvlju pijacu na Baščaršiji 22. decembra 1994. godine, kada su dve osobe ubijene a sedam ranjeno. I u tom slučaju istraga bosanske policije je, po svedokinji, manjkava jer su "tragovi na terenu u neskladu sa navodno korišćenim oružjem". Njen zaključak je da se radi o "insceniranom incidentu", jer po njoj sve ukazuje da na pijacu "nije pao nikakav projektil".

Kada je u pitanju istraga bosanske strane o napadu na red za vodu u školi "Simon Bolivar" na Dobrinji 18. juna 1995, svedokinja kaže da je naišla na "neverovatnu količinu nedoslednosti i netačnosti". Osporavajući odgovornost Mladićeve vojske za granatiranje civila u Livanjskoj ulici u Sarajevu od 8. novembra 1994, Zorica Subotić podseća da je Unproforu zabranjeno da istog dana izvrši uviđaj. U tome su uspeli tek sutradan i zaključili, kaže, da je za napad odgovorna Armija BiH.

Osim napada na Dobrinju o kojem se raspravljalo na početku današnjeg zasedanja, ostali pomenuti incidenti nisu u optužnici protiv Mladića ali je tužilac o njima izvodio određene dokaze pa je odbrana našla za shodno da odgovori. Tako je današnje zasedanje prošlo u znaku svojevrsnog "zagrevanja" za ključne tvrdnje veštaka odbrane za balistiku koji se odnose na dva artiljerijska napada na sarajevsku tržnicu Markale. O tome će, po najavi branioca Branka Lukića, biti reči sutra.