HAG/DEN HAAG | 25.02.2016.

BEOGRAD NEĆE DA SA TRIBUNALOM PODELI “POVERLJIVE DETALJE”

Zastupnik Srbije obavestio Tribunal da nije dobio ovlašćenje da s Pretresnim većem podeli poverljive detalje o ozbiljnim problemima izazvanim nalogom za hapšenje “radikalske trojke”, optužene za nepoštovanje suda.

Nakon što je Pretresno veće 10. februara ove godine naložilo vladi Srbije da svake dve sedmice izveštava Tribunal o tome šta je – ako išta – učinila kako bi postupila po nalogu za hapšenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta, u Hagu je danas objavljen prvi izveštaj Beograda.

U njemu se, u najkraćem, navodi da su razlozi “zastoja” poverljive prirode, a da potpisnik izveštaja, zastupnik Srbije Saša Obradović, “nije dobio ovlašćenje da sa Pretresnim većem podeli poverljive detalje o ozbiljnim problemima s kojima se nadležni organi Republike Srbije suočavaju u izvršavanju nalog za hapšenje.”

U izveštaju se dodaje da će “o nevoljama koje joj je Tribunal stvorio u ovom i predmetu Vojislava Šešelja, vlada Srbije podrobno izvestiti Savet bezbednosti UN”.

Troje zvaničnika Srpske radikalne stranke, čije hapšenje u Tribunalu čekaju već više odgodinu dana, optuženi su za nepoštovanje suda zbog prijetnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svjedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Sledeći izveštaj Obradović je najavio za 9. mart, a Srbija bi do 15. marta trebalo da obavesti Tribunal šta je – ako išta – učinila da bi osigurala prisustvo Vojislava Šešelja na izricanju presude, zakazanom za 31. mart 2016.