HAG/DEN HAAG | 28.11.2013.

BEZ ISTRAGE PROTIV KARLE DEL PONTE

Današnjom odlukom sudije Molotoa odbačen zahtev Radovana Karadžića za imenovanje prijatelja suda koji bi sproveo istragu o nepoštovanju suda koje je navodno počinila bivša glavna tužiteljica Karla del Ponte kada je 2004. godine američkom pravnom timu obelodanila "poverljivu listu" potencijalnih svedoka odbrane Slobodana Miloševića

Zabrinutost Radovana Karadžića da je bivša glavna tužiteljica Tribunala Karla/Carla del Ponte 2004. godine počinila nepoštovanje suda bila je bez osnova, proizilazi iz današnje odluke sudije Mehanizma za međunarodne sudove Bakonea Molotoa. On je odbacio Karadžićev zahtev da se imenuje prijatelj suda koji bi pokrenuo istragu protiv nje zbog postupka iz aprila 2004. godine.

Del Ponteova je tada, po Karadžićevom viđenju, prekršila pravila Tribunala obelodanjujući američkom pravnom timu "poverljivu listu" svedoka odbrane Slobodana Miloševića, što je navedeno u depeši objavljenoj na internet stranici Vikiliksa/Wikileaks. Na listi su, pored ostalih, bili visoki američki dužnosnici na čelu sa bivšim predsednikom Klintonom/Clinton, državnim sekretarom Olbrajt/Albright, sekretarom za odbranu Koenom/Cohen, generalom Klarkom/Clark i ambasadorima Hilom/Hill i Holbrukom/Holbrooke.

Sudeći po zaključku sudije Molotoa, prilikom susreta Karle del Ponte sa američkim pravnim timom nisu otkrivene nikakve tajne, niti je prekršen ijedan nalog Pretresnog veća iz Miloševićevog predmeta. U današnjoj odluci se, naime, ukazuje da Karadžić nije naveo postojanje odluke po kojoj su svedoci proglašeni zaštićenim (jer takva odluka ne postoji), već je samo ukazao da ih je Milošević stavio na poverljivu listu svojih svedoka. Budući da Del Ponteova nije narušila nalog veća, nema potrebe za imenovanjem prijatelja suda za pokretanje istrage, kako je to Karadžić tražio.

Tako se bivša tužiteljica po drugi put "izvukla" i izbegla pokretanje postupka za nepoštovanje suda. Prvi put je, doduše, protiv nje sprovedena istraga po zahtevu Vojislava Šešelja, ali je zaključeno da nema osnova za pokretanje postupka zbog navodnog zastrašivanja svedoka sa ciljem da ih primora da terete lidera srpskih radikala.