HAG/DEN HAAG | 23.02.2007.

BEZ NOVIH DOKAZA PROTIV VUKOVARSKE TROJKE

Uz obrazloženje da “nema dokaza koji bi potvrdili autentičnost audio snimka i transkripta” koje je optužba tražila da naknadno uvede u dokaze, Veće odbilo zahtev tužilaštva da ponovo otvori dokazni postupak protiv Vukovarske trojke. Završne reči od 14. do 16. marta

Pretresno veće sudije Kevina Parkera je odbilo zahtev tužilaštva da ponovo otvori dokazni postupak optužbe u predmetu Vukovarske trojke i uvede u spis audio snimak i transkript razgovora Veselina Šljivančanina sa novinarom podgoričkog lista “Monitor”. Na osnovu tog razgovora, u Monitoru je u novembru 1992. godine objavljen članak pod naslovom “Kako sam rušio Vukovar” u kojem se govori o postojanju masovne grobnice u blizini poljoprivrednog dobra Ovčara. Šljivančanin je u svom svedočenju tvrdio da je intervju “izmišljen”.

Tužilac je u postupku pobijanja dokaza odbrane koji je bio najavljen za polovinu januara pokušao da obezbedi dolazak novinara Monitora ali on, kako je zaključilo Veće "nije bio dostupan za svedočenje."

U obrazloženju današnje odluke, Veće ukazuje da “nema dokaza koji bi potvrdili autentičnost audio snimka i transkripta” pošto je izostalo svedočenje najavljenog svedoka. Veće takođe smatra da bi “bilo nepravedno prema optuženom” da dozvoli uvođenje u spis audio snimka i transkripta spornog intervjua, pošto odbrana neće imati prilike da to ospori u unakrsnom ispitivanju crnogorskog novinara, nesuđenog svedoka tužilaštva.

Nakon ove odluke Veća, optužba i branioci Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića su u obavezi da do ponedeljka 26. februara dostave završne podneske. Strane će svoje završne reči izneti od 14. do 16. marta ove godine.