05.07.2006.

BILJANA PLAVŠIĆ NOVI NEVOLJNI SVEDOK NA SUĐENJU KRAJIŠNIKU

Na poziv sudskog veća, bivša predsednica Republike Srpske trebalo je danas da započne svedočenje na suđenju Momčilu Krajišniku, ali je zbog povišenog pritiska svedokinje rasprava prekinuta do sutra. Pre prekida, Biljana Plavšić naglasila da sa optuženim "nije u dobrim odnosima" i da je svedočenje "neprijatni posao koji bi htela što pre da završi."

Posle dvojice ministara ratne Vlade bosanskih Srba, sudsko veće je za svedoka na suđenju Momčilu Krajišniku pozvalo Biljanu Plavšić. U vreme na koje se odnosi optužnica ona je bila član Predsedništva bosanskih Srba, a danas je zatvorenik švedskog zatvora Hinseberg, pošto je u novembru 2002. priznala krivicu za zločin progona, na osnovu čega je u februaru naredne godine osuđena na 11 godina zatvora.

Nakon polaganja zakletve Biljana Plavšić je saopštila je da je tu protiv svoje volje i da se odazvala tek pošto joj je uručena subpoena, odnosno obavezujući sudski nalog. Prvobitno je odbila da svedoči zbog, kako je rekla, lošeg zdravstvenog stanja navodeći da joj je krvni pritisak izrazito visok, a da je posle jutrošnjeg "incidenta sa lisicama" još viši, no nije saopštila o kakvom se incidentu radilo. Prva jutrošnja sednica protekla je u unošenju ispravki u izjavu koju je nevoljna svedokinja dala službenicima suda neposredno pred dolazak u Hag.

Posle pauze, advokat Biljane Plavšić O'Saliven/O’Sullivan, kome je dozvoljeno da prisustvuje svedočenju, je saopštio da je njegova klijentkinja u pauzi imala zdravstvene poteškoće. Plavšić je pojasnila da se radi o povišenom pritisku koje je, kako je naglasila, "skočio kada je u švedskom zatvoru primila obavezujući nalog za svedočenje i od tada se ne menja".

Ona je odbila da se izjasni da li je sposobna da nastavi svedočenje, rekavši da želi da što pre završi "taj neprijatan posao" i da "može da svedoči do pola noći", ali da ne zna da li će u tom slučaju "živa izaći iz sale". Sudsko veće je potom naložilo novu pauzu da bi zatražilo dodatne informacije od sudskog lekara koji je pregledao Biljanu Plavšić, posle čega će odlučiti o nastavku njenog svedočenja. Naknadno je saopšteno da se današnji nastavak rasprave otkazuje i da će se suđenje Krajišniku nastaviti sutra ujutro.

Osim povišenog pritiska Biljana Plavšić je, čim je jutros ušla u sudnicu, navela još jednu stvar koja je muči. Pošto, kako je naglasila, "nije u dobrim odnosima sa optuženim", smatra da "ne bi bilo dobro" da pred sudom govori o njemu. Predsedavajući sudija joj je, međutim, objasnio da se od nje očekuje "da govori o činjenicama, a ne da iznosi mišljenja" o tome kakav je ko čovek.

Da ni optuženi Krajišnik nema dobro mišljenje o osuđenoj Plavšić, rekao je u novembru prošle godine kada je tražio da mu sekretarijat Tribunala dodeli advokate kako bi mogao da tuži svoju bivšu koleginicu iz paljanskog rukovodstva. Razlog tome bili su navodi knjige "Svedočim" koju je Biljana Plavšić napisala u zatvoru i objavila prošle godine, a u kojoj je iznela niz optužbi na Krajišnikov račun.

Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik bili su optuženi za iste zločine, ali je, kada je Plavšić priznala krivicu za progone na političkoj, verskoj i rasnoj osnovi, optužnica protiv njih razdvojena, a protiv nje su povučene optužbe za genocid.