PARIZ/PARIS | 28.05.2003.

BILJANA PLAVŠIĆ U ŠVEDSKOM ZATVORU?

Francuski audiovizuelni mediji prenose večeras vijest švedske novinske agencije TT da će "bivša predsjednica bosanskih Srba" biti prebačena u jedan "ženski zatvor" te zemlje na izdržavanje kazne od 11 godina, na koju je osudjena u Haškom tribunalu

"Bivša predsjednica bosanskih Srba Biljana Plavšić, koju je Haški tribunal u februaru osudio na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., izdržavaće kaznu u Švedskoj." Tu vijest je objavilo više francuskih audiovizuelnih medija, koji se pozivaju na švedsku novinsku agenciju TT. Ta agencija tvrdi da će već slijedeće sedmice Plavšićeva, koja je i sama to zahtijevala, biti prebačena u "ženski zatvor" Hinseberg, 200 kilometara zapadno od Štokholma/Stockholm. Švedska je potpisnica sporazuma sa Haškim tribunalom po kojem osudjeni na ovom medjunarodnom sudu mogu izdržavati kazne u njenim zatvorima.

Napominjući da Haški tribunal ne potvrdjuje nikad odluke o transferu iz pritvora u Sheveningenu prije nego što se on realizuje, francuski audiovizuelni mediji podsjećaju da je Biljana Plavšić (72) prva medju srpskim funkcionerima visokog ranga koja je priznala "odgovornost i krivicu za kampanju etničkog čisćenja, preduzetu protiv Muslimana i Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. (kraj)