HAG/DEN HAAG | 29.07.2004.

BLAŠKIĆ NA SLOBODI 2. AUGUSTA

Predsjednik Tribunala odobrio raniji izlazak Tihomira Blaškića iz pritvora budući da je okrivljenik odslužio 90 posto kazne, da se u pritvoru "primjerno ponašao", te da je ozbiljno bolestan

Predsjednik Tribunala Theodor/Teodor Meron prihvatio je danas molbu Tihomira Blaškića za prijevremenim puštanjem na slobodu i naložio da se njegov izlazak iz Pritvorske jedinice UN pripremi za ponedjeljak, 2. augusta. Blaškić je danas, odlukom Žalbenog vijeća, osudjen na 9 godina zatvora, a u pritvoru je od dobrovoljne predaje 1. aprila 1996.

Praksa je Tribunala da dopusti zatvorenicima izlazak iz zatvora (u ovom slučaju iz pritvora) nakon što odsluže dvije trećine kazne. Tu odluku donosi predsjednik Tribunala i ona je podložna odredjenim preduvjetima.

U slučaju Blaškića ti su preduvjeti uglavnom ispunjeni. U prvom redu, navodi Meron, optuženi je već odlužio više od dvije trećine kazne (osam godina i pet mjeseci od devet-godišnje kazne). Tajništvo Tribunala je mišljenja da nema prepreka za ranije oslobadjanje budući da je "Blaškićevo ponašanje u pritvoru bilo primjerno", te da je on ozbiljno bolestan i vjerojatno će trebati bolnički tretman u budućnosti. Tribunal je uzeo u obzir i činjenicu da je Blaškić više od osam godina odvojen od obitelji.

Suradnja optuženika s uredom tužitelja jedan je od faktora koji se u ovakvim slučajevima uzimaju u obzir, a tužitelji su naveli da nije bilo značajne Blaškićeve suradnje.

Predsjednik Meron je, medjutim, odlučio da to nije prepreka za ranije oslobadjanje, tim više što su i suci Žalbenog vijeća naveli da se tome ne protive.