HAG/DEN HAAG | 23.01.2007.

BORITI SE ILI UMRIJETI

Na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne svjedoči novinar BBC Džeremi Bouen koji je jesen 1993. godine snimio dokumentarni film "Nezavršeni posao" o Istočnom Mostaru u kojem se u to vrijeme oko 60.000 ljudi suočavalo sa izborom – boriti se ili umrijeti

Dokumentarni film BBC "Nezavršeni posao", posvećen situaciji u Istočnom Mostaru u jesen 1993. godine, drugi put je danas prikazan u sudnici Tribunala. Haška "premijera" ovog filma odigrala se u novembru 2001. godine, na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli, a danas je "repriziran" u dokaznom postupku optužbe na suđenju šestorici bivših čelnika bosanskih Hrvata, optuženih za zločine koji su tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba počinjeni u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, uključujući i sam Mostar. Na obje haške "projekcije", na klupi za svjedoke je bio autor filma, Džeremi Bouen/Jeremy Bowen.

Autor u filmu opisuje kako se oko 60.000 stanovnika u Istočnom Mostaru, uglavnom muslimanske nacionalnosti, suočavaju sa izborom – boriti se ili umrijeti. Situaciju u istočnom Mostaru u tom razdoblju opisuje gorom nego u Goraždu, Sarajevu i Vukovaru. Esad Humo, zapovednik Armije BiH u Mostaru na Bouenovo pitanje za šta se on bori odgovora - "za opstanak".

Film prikazuje izbjeglice iz Zapadnog Mostara koje je HVO protjerao iz njihovih stanova kako noću prelaze Neretvu tjerani hicima iz pješadijskog naoružanja. Autor to u filmu naziva "ratnim zločinom s vojnim ciljem". Za film govore žrtva silovanja, ljekari ratne bolnice u Mostaru, majka ranjene kćerke koja nije doživjela prvu evakuaciju ranjenika, kćerka koja je upravo izgubila oca i mnogi drugi civili.

U filmu se, također, govori o korištenju zarobljenih Muslimana za "žive štitove" na linijama fronta. S druge strane, film pokazuje i "novostečenu" okrutnost pripadnika Armije BiH koji zarobljene Hrvate vode na prisilni rad jer, kako to objašnjava jedan intervjuisani vojnik, u Mostaru je u to vrijeme vladao "zakon džungle".

Bouen navodi da je Hrvatsko vijeće obrane bilo dobro organizaovano te da su vojnici HVO bili "spremni slijediti instrukcije" nadređenih. U to vrijeme mu je izgledalo da HVO, uz "podršku i podsticaj vlade Hrvatske", kako je rekao, želi zauzeti cijeli Mostar i potpuno preuzeti kontrolu nad gradom.

Na početku unakrsnog ispitivanja, koje će se sutra nastaviti, branitelji Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića i Brune Stojića optužili su britanskog novinara za "pristrasnost", zato što u filmu prikazuje "samo jednu stranu" mostarske priče. Bouen je objasnio da je prije početka snimanja u Istočnom Mostaru njegov producent proveo nekoliko dana u Međugorju bezuspješno pokušavajući da od zvaničnika Herceg Bosne dobije dozvolu za snimanje i u Zapadnom Mostaru. Branioci, međutim, nisu prihvatili takvo objašnjenje britanskog novinara.

Branilac Brune Stojića optužio je Bouena da je u filmu "olako i bez osnova" optužio hrvatske vlasti za "učešće u nacionalističkom projektu bosanskih Hrvata", tvrdnjom da se opsada Istočnog Mostara izvodi "uz podršku i podsticaj vlade Hrvatske." Britanski novinar je odgovorio da ne vjeruje da je tom tvrdnjom "bilo koga iznenadio", budući da je to tada bila "notorna činjenica" o kojoj se otvoreno pričalo.

Sutra će britanskog novinara ispitivati optuženi Slobodan Praljak, kome su odbrane preostale dvojice optuženih – Valentina Ćorića i Berislava Pušića – ustupile svoje vrijeme za unakrsno ispitivanje.