HAG/DEN HAAG | 05.03.2008.

BRĐANIN PREBAČEN U DANSKI ZATVOR

Bivši predsednik Kriznog štaba ARK će ostatak kazne od 30 godina zatvora - na koju je osuđen zbog zločina u severozapadnoj BiH - izdržavati u zatvoru u Danskoj

Radoslav Brđanin, bivši predsednik Kriznog štaba i Ratnog predsedništva Autonomne regije Krajina (ARK) prebačen je u zatvor u Danskoj gde će izdržavati ostatak kazne od 30 godina zatvora, koja mu je izrečena zbog zločina počinjenih 1992. godine u severozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Prvostepenom presudom izrečenom u septembru 2004. godine, Brđanin je proglašen krivim za progone bosanskih Muslimana i Hrvata na političkim, rasnim i verskim osnovama, ubistva, mučenja, pustošenja gradova i naselja i namerna razaranja verskih institucija i osuđen je na 32 godine zatvora ali je u žalbenom postupku poništena presuda za dva elementa progona kao zločina protiv čovečnosti i kazna mu je smanjena za dve godine.

Brđanin je uhapšen i izručen Tribunalu u julu 1999. godine i u pritvoru je proveo gotovo 9 godina, što mu se uračunava u kaznu. U zatvoru u Danskoj, gde se od ukupno 29 haških osuđenika na izdržavanju kazne nalaze još i Ranko Češić i Miodrag Jokić, Brđanin bi do dve trećine izdržane kazne – kada se po nepisanom pravilu haški osuđenici prevremeno oslobađaju – trebalo da provede još nešto više od 11 godina.

Tribunalovi osuđenici trenutno izdržavaju kazne u zatvorima 11 zemalja članica UN. Do sada je, inače, 14 zemalja potpisalo sporazume kojima su Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju stavile na raspolaganje svoje zatvorske kapacitete.