HAG/DEN HAAG | 21.01.2015.

ČELNICI HERCEG BOSNE BEZ PRITUŽBI NA ZDRAVLJE I USLOVE PRITVORA

Bivši čelnici Herceg Bosne na redovnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku nisu imali primjedbi na zdravlje i uslove u Pritvorskoj jedinici. Od šestorice optuženih konferenciji nije prisustvovao jedino Berislav Pušić koji se nalazi na privremenoj slobodi

U Tribunalu je danasodržana statusna konferencija u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne - Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Od šestorice optuženih statusnoj konferenciji su prisustvovala petorica, dok je Berislav Pušić i dalje, uz odobrenje vijeća, na privremenoj slobodi.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković i Ćorić su izjavili da nemaju primjedbi na uslove u Pritvorskoj jedinici, niti imaju zdravstvene probleme o kojima bi željeli da obavijeste Sud. Predžalbeni sudija Teodor/Theodor Meron je saopštio da su do 12. januara ove godine dostavljeni svi žalbeni podnesci odbrane i optužbe, na koje strane treba da odgovore do 7. maja, a zatim da do 29. maja dostave replike, odnosno "odgovor na odgovor."

Šestorica bivših lidera bosanskih Hrvata su 29. maja 2013. godine prvostepenom presudom vijeća francuskog sudije Antonetija/Antonetti osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene na prostoru Herceg Bosne od njenog formiranja 18. novembra 1991. do okončanja hrvatsko-muslimanskog sukoba u aprilu 1994. godine.

Suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne je, podsjetimo, počelo u aprilu 2006. godine i trajalo je pet godina, do marta 2011. godine. Na presudu napisanu na 2.629 stranica se čekalo dvije a na njen prevod na engleski jezik još godinu dana. Prema važećem "voznom redu" Tribunala, žalbena rasprava u ovom predmetu je planirana za ljeto 2016. a izricanje konačne presude za juni 2017. godine.