HAG/DEN HAAG | 05.12.2014.

ĆORIĆ TRAŽI DA BUDE PRIVREMENO OSLOBOĐEN

Optuženi Valentin Ćorić podnio zahtjev da bude privremeno oslobođen do žalbene rasprave u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne. U podnesku Ćorić navodi da će početkom decembra ove godine izdržati dvije trećine šesnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u prvostepenom postupku

Bivši zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić traži da bude privremeno oslobođen do održavanja žalbene rasprave u predmetu koji se vodi protiv njega i ostale petorice bivših lidera tzv. Herceg Bosne. Kao glavne razloge navodi vrijeme koje je proveo u pritvoru, dugo trajanje suđenja i svoje zdravstveno stanje.

Ćorić ističe da se dobrovoljno predao Tribunalu u aprilu 2004. godine i da je prvostepenom presudom izrečenom u maju 2013. godine osuđen na 16 godina zatvora, te da će početkom decembra ove godine - kako je izračunao – u pritvoru Tribunala napuniti dvije trećine izrečene kazne.

Odbrana optuženog u podneskunapominje da je suđenje bivšim liderima Herceg Bosne počelo u aprilu 2006. godine, te da je trenutno u toku osma godina postupka. Također se navodi da je predžalbeni sudija Meron nagovijestio da se žalbeni postupak neće okončati prije juna 2017. godine. Osim toga, Ćorić ima i izvjesnih srčanih problema radi kojih mora raditi izvjesne testove i analize svakih pet godina.

Tokom desetogodišnjega pritvora Ćorić je, navodi se u podnesku, nekoliko puta bio puštan na privremenu slobodu "iz humanitarnih razloga" i svaki put se ponašao u skladu sa uslovima koje je odredilo Pretresno vijeće. Uz podnesak je priložena i garancija Republike Hrvatske da će se Ćorić vratiti u Pritvorsku jedinicu UN kada za to dođe vrijeme.