HAG/DEN HAAG | 25.02.2008.

ČUVENI AMERIČKI ADVOKAT POMAŽE KRAJIŠNIKU

Alen Deršovic, koji je svojevremeno zvezdu američkog fudbala O.J. Simpsona oslobodio od optužbe za dvostruko ubistvo, pristao da u žalbenom postupku u ime Momčila Krajišnika napiše podnesak o udruženom zločinačkom poduhvatu

Jedan od najpoznatijih američkih advokata Alen Deršovic/Alan Dershowitz pristao je da u žalbenom postupku pomogne Momčilu Krajišniku, bivšem političkom lideru bosanskih Srba koji je prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad nesrpskim stanovništvom BiH 1991. i 1992. godine. Deršovic je svojevremeno branio i odbranio zvezdu američkog fudbala O.J. Simpsona, optuženog za ubistvo supruge i njenog prijatelja, a jedno je vreme pominjan i kao mogući branilac Slobodana Miloševića.

Momčilo Krajišnik, koji se sam zastupa u žalbenom postupku, uputio je zahtev predsedniku Tribunala da se naredna konferencija o stanju u postupku, zakazana za 3. mart ove godine, odloži za 31. mart kako bi se omogućilo prisustvo Alena Deršovica. Krajišnik, takođe, traži da se Deršovicu omogući da se tom prilikom obrati Žalbenom veću o, kako navodi, "nizu pitanja relevantnih za žalbeni postupak u ovom predmetu."

Uz zahtev je priložena kopija e-mail poruke Alena Deršovica u kojoj čuveni američki advokat potvrđuje da će, zajedno sa svojim bratom Natanom/Nathan Deršovicem, u ime žalioca pripremiti podnesak o udruženom zločinačkom poduhvatu za koji je, podsetimo, Krajišnik optužen i osuđen.

Pored Krajišnika, na prvostepenu presudu se žalila i optužba, koja traži da se kazna od 27 godina preinači u doživotni zatvor.