HAG/DEN HAAG | 25.07.2003.

DARKO MRĐA: "KRIV SAM"

Krivnju priznao još jedan optuženi za ratne zločine

Krivnju za počinjene ratne zločine priznao je i Darko Mrđa, optužen za kršenje zakona i običaja ratovanja i zločin prema čovječnosti, saopćeno je sinoć u Haškom tribunalu.

Prema haškoj optužnici, Mrđa je augusta 1992. godine, djelujući sa drugima, planirao, podsticao, naredio, počinio ili na druge načine pomagao masovno ubojstvo preko 200 muškaraca, ne-Srba, izdvojenih iz konvoja koji je iz Trnopolja i Tukova krenuo u Travnik. Od smrti se spasilo njih dvanaestak, koji su skočili ili pali niz strminu, i na takav način izbjegli masakr.

Optužnica kaže da su Mrđini zločini bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada na Bošnjake i bosanske Hrvate Prijedora i okolice.

Nakon priznavanja krivnje, tužitelji su odbacili tačku optužnice koja Mrđu tereti za istrebljenje civila a sa njegovom obranom su usuglasili prijedlog kazne od 15 do 20 godina zatvora.

Darko Mrđa je uhapšen juna prošle godine u Prijedoru, i na svom prvom izjašnjavanju pred haškim sucima odbacio je krivnju za sve tačke optužnice.

Nakon promjene iskaza, vrijeme izricanja presude biće naknadno odredjeno.