HAG/DEN HAAG | 14.04.2004.

DEL PONTE ĆE TRAŽITI "RAZJAŠNJENJA" OD MERONA

Tužilaštvo haškog Tribunala nije bilo ni konsultovano ni obavešteno o izmenama Pravila postupka kojima se, prvi put u deset godina postojanja Tribunala, zadire u nezavisnost tužioca pri podizanju optužnica.

Glavni tužilac Karla/Carla del Ponte tražiće "izvesna razjašnjenja" od predsednika Tribunala Teodora/Theodora Merona, povodom prošlonedeljne izmene Pravila postupka kojom se uvodi novi kriterij za potvrdjivanje optužnica koje podnosi haško tužilaštvo - najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnica za štampu tužilaštva, Florans Artman/Florence Hartmann.

Prema amandmanu na član 28 Pravila postupka, usvojenom 6. i objavljenom 8. aprila ove godine, petočlani sudijski Biro kojeg pored predsednika i potpredsednika Tribunala čine i trojica predsedavajućih sudija Pretresnih veća, će ubuduće procenjivati da li se optužnice koje potpisuje Karla del Ponte odnose na "najviše lidere, osumnjičene da su najodgovorniji za zločine u nadležnosti Tribunala." Ukoliko ocene da neka od optuženih osoba ne spada medju "najviše lidere", sudije će optužnicu vratiti tužiocu, nezavisno od težine zločina i uverljivosti pratećih dokaza.

Del Ponte će, kako je danas najavila Artman, tražiti od predsednika Tribunala da definiše ko spada medju "najviše lidere" i razjasni po kojim će kriterijima petočlani sudijski Biro procenjivati "senioritet" osoba koje ona namerava da optuži.

Prema predstavniku za štampu Tribunala, Džimu Lendejlu/Jim Landale, sudije su prošle nedelje usvojile pomenuti amandman kako bi Pravila postupka uskladili sa zahtevima iz rezolucije 1534 Saveta bezbednosti, kojom se traži da se nove optužnice odnose isključivo na "najviše lidere."

Artman, medjutim, ukazuje da je Savet bezbednosti taj poziv uputio Tribunalu - dakle i sudijama i tužiocima - ali da uprkos tome tužilaštvo nije bilo konsultovano, pa čak ni obavešteno, o tako značajnoj promeni Pravila postupka.