HAG/DEN HAAG | 29.02.2008.

DERŠOVICU ODOBRENO DELIMIČNO ZASTUPANJE KRAJIŠNIKA

Žalbeno veće procenilo da nema pravnih prepreka da poznati američki advokat Alen Deršovic zastupa Momčila Krajišnika u delu žalbenog postupka koji se odnosi na učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Naredna konferencija o stanju u postupku 31. marta ove godine

Žalbeno veće prihvatilo je zahtev optuženog Momčila Krajišnika da se naredna konferencija o stanju u žalbenom postupku umesto 3. održi 31. marta ove godine. Prihvaćen je, takođe, i Krajišnikov zahtev da konferenciji prisustvuje i američki advokat Alen Deršovic/Alan Dershowitz koji je svojevremeno zvezdu američkog fudbala O Džej/O.J. Simspona odbranio od optužbi za dvostruko ubistvo.

Veće je zaključilo da nema pravnih prepreka da Deršovic zastupa Krajišnika u žalbenom postupku “po tačno određenim pitanjima”. Nakon prvostepene presude kojom je Krajišniku izrečena kazna od 27 godina zatvora zbog zločina nad nesprskim stanovništvom BiH 1991. i 1992. godine, optuženi je odlučio da se u žalbenom postupku brani sam. Od čuvenog američkog advokata je zatražio da mu pomogne samo u pisanju dela žalbenog podneska koji se odnosi na optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Deršovic je elektronskom poštom potvrdio da može da prisustvuje konferenciji o stanju u postupku 31. marta kao i da će zajedno sa bratom, Natanom/Nathan Deršovicem, u ime Krajišnika sastaviti deo žalbenog podneska. Veće je Deršovicu naložilo da podnesak, koji ne sme biti duži od 8.000 reči, dostavi najkasnije do 30. marta ove godine.

Na prvostepenu presudu Krajišniku se žalila i optužba, tražeći da se kazna od 27 godina zatvora preinači u doživotnu.