HAG/DEN HAAG | 29.01.2007.

DJED I UNUK "OSUĐENI" NA SMRT STRIJELJANJEM

Suđenje bivšim liderima Herceg Bosne nastavljeno iskazom zaštićenog svjedoka tužilaštva koji je krajem juna 1993. godine na putu prema Dretelju preživio strijeljanje. Za ovaj čin tokom kojeg je njegov djed ubijen a on sam teško ranjen, kao i za zlostavljanja i mučenja, svjedok optužuje vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane

Dokazni postupak tužilaštva na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne nastavljen je iskazom zaštićenog svjedoka koji je krajem juna 1993. godine na putu prema logoru Dretelj preživio strijeljanje. Za ovaj čin tokom kojeg je njegov djed ubijen a on sam teško ranjen svjedok optužuje vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane.

Svjedok je u sudnici opisao kako su pripadnici vojne policije HVO krajem juna 1993. godine upali u njihovu porodičnu kuću na Buni i uhapsili njegovog oca i komšiju. Nakon što su zajedno sa ostalim vojno sposobnim muškarcima iz naselja transportovani u logore Dretelj i Heliodrom, vojna policija HVO je došla po još dva člana porodice, ovog puta po djeda i unuka.

Odveli su ih, prisjeća se svjedok, u podrum kuće u kojoj je bila smještena vojna policija HVO. Tukli su ih prvo šakama i nogama, a potom su svjedoku naredili da se skine do pasa te ga bičevali kablom za električnu energiju. Iste večeri su ih izveli u dvorište i na glavu postavili kante po kojima su udarali raznim predmetima i pri tome se smijali.

Poslije zlostavljanja povezeni su prema Dretelju. Bilo im je rečeno da ih voze u logor, ali su dvojica vojnih policajaca u jednom trenutku zaustavili kamion, izveli van i naredili im da se okrenu leđima.

"Osjetio sam", prisjeća se svjedok, "samo udar metka u leđa i kako padam u provaliju, prema Neretvi". Skotrljao se, priča, u neko šiblje pored vode gdje se, osluškujući samrtni hropac svog djeda koji je ležao nekoliko metara dalje, neko vrijeme pritajio. Zadnje čega se sjeća bila je svjetlost baterijske lampe uperene prema njemu i riječi jednog od policajaca "gotovo je, i ovaj je mrtav". Nakon toga policajci su se vratili na cestu i odvezli se. Pronašli su ga pripadnici Crvenog križa koji su ga prevezli u bolnicu u Čapljinu gdje je operisan a potom prebačen u Split.

Tokom glavnog svjedočenja svjedok je imenovao neke od pripadnika vojne policije HVO koji su učestvovali u hapšenjima ili zlostavljanjima muslimanskih zarobljenika sa Bune. Taj dio svjedočenja se, međutim, odvijao na sjednicama zatvorenim za javnost kao i kompletno unakrsno ispitivanje svjedoka.

Suđenje je nastavljeno iskazom još jednog zaštićenog svjedoka tužilaštva koji svjedoči o ubistvima zarobljenih muškaraca u mostarskom naselju Raštani.