03.07.2006.

ĐERIĆ SE PREDOMISLIO – SUDIJE POVUKLE NALOG ZA HAPŠENJE

Suspendovan nalog za hapšenje bivšeg predsednika Vlade bosanskih Srba Branka Đerića, pošto je ovaj kontaktirao veće i izrazio volju da ipak svedoči na suđenju Momčilu Krajišniku. Nalog za hapšenje izdat pošto je Đerić odbio da primi obavezujući nalog za svedočenje

Bivši predsednik Vlade bosanskih Srba Branko Đerić ipak će dobrovoljno, a ne u pratnji policije, doći u Hag i svedočiti na suđenju svom bivšem političkom saborcu Momčilu Krajišniku. Pre samo nedelju dana sudije su saopštile da se Đerić oglušio o njihov poziv da dođe i svedoči i da su, pošto je odbio da primi i obavezujući nalog za svedočenje, izdali nalog za njegovo hapšenje.

Suočen sa mogućom kaznom zatvora do sedam godina i novčanom globom od 100.000 evra, Đerić je, kako je danas objavljeno, kontaktirao sudsko veće i izrazio želju da dobrovoljno svedoči. Zato su sudije povukle nalog za hapšenje i narednih dana se očekuje njegov dolazak u Hag.

Branko Đerić je jedan od svedoka koje je veće, po okončanju izvođenja dokaza optužbe i odbrane, pozvalo da daju iskaz o funkcionisanju vlasti bosanskih Srba i personalnim odnosima unutar paljanskog rukovodstva. Dvojica ministara u Đerićevoj ratnoj vladi dobrovoljno su se odazvala da na poziv veća svedoče – prošle nedelje iskaz je dao bivši ministar odbrane u toj vladi Bogdan Subotić, a danas je počelo svedočenje ratnog ministra informisanja Velibora Ostojića.