HAG/DEN HAAG | 26.09.2002.

DOPUNJENA OPTUŽNICA PROTIV PAŠKA LJUBIČIĆA

Bivši zapovjednik vojne policije u Srednjoj Bosni ponovno se izjasnio nevinim po haškoj optužnici za zločin u Ahmićima i drugim mjestima Lašvanske doline

Paško Ljubičić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO u Srednjoj Bosni, danas se po drugi put izjasnio nevinim po haškoj optužnici koja ga tereti za zločine u Ahmićima i drugim mjestima Lašvanske doline.

Sudac je naložio ponovno izjašnjavanje optuženoga budući da je tužitelj izmijenio i proširio tekst optužnice. Premda nova optužnica ima 15, umjesto dosadašnjih 11 točaka, u nju nisu uvedene optužbe za nova krivična djela već su optužbe samo dopunjene ili prerađene. Kao i u prvobitnoj optužnici, Ljubičić se tereti za progon Bošnjaka na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, za nezakonite napade na civilne ciljeve te za ubojstva, teške ozljede, razaranja i nehumano postupanje. Optužbe se odnose na područje Ahmića, Viteza, Busovače, kao i na selo Očehniće.

Najteži zločin bio je onaj koje su snage po Ljubičićevim zapovjedništvom i - kako ističe tužitelj - u njegovom prisustvu, počinile u Ahmićima 16. travnja/aprila 1993. Tamo je ubijeno više od 100 Bošnjaka, većinom civila, među kojima žene i djeca, a bošnjački dio sela je uništen.Tužitelj će dokazivati da je optuženi dao zapovijed za napad, da je sudjelovao u pripremama i u samom napadu.

U toku su dostava tužiteljevog dokaznog materijala obrani koja se, sa svoje strane, još treba izjasniti o tome hoće li osporavati činjenice koje su na drugim suđenjima utvrđene o ahmićkom i drugim zločinima u Lašvanskoj dolini. To je, inače, četvrti postupak na Haškom tribunalu koji se bavi zločinom u Ahmićima

Ljubičić se predao u studenom/novembru prošle godine nakon što je skinut pečat s haške optužnice protiv njega. Datum početka suđenja još nije određen.