HAG/DEN HAAG | 19.07.2004.

DOPUNSKI DOKAZI O ZLOČINU U OMARSKOJ

Odbrana izvodi dopunske dokaze kojima osporava zaključak iz prvostepene presude da je Zoran Žigić učestvovao u premlaćivanju i ubistvu Bećira Medunjanina, predsednika SDA u Prijedoru 1992.

Rasprava o žalbama četvorice optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje održana je krajem marta ove godine, ali nije završena pošto je ostalo da se saslušaju dopunski svedok Zorana Žigića, osudjenog na 25 godina zatvora, kao i dva svedoka tužilaštva koji će pobijati dodatne dokaze koje je odbrana prezentirala u žalbenom postupku.

Odbrana nastoji da dokaže da Zoran Žigić, osudjen kao saizvršilac progona, mučenja i ubistava u prijedorskim logorima Omarska Keraterm i Trnopolje, nije učestvovao u ubistvu Bećira Medunjanina, predsednika Stranke demokratske akcije u Prijedoru, za šta je prvostepenom presudom proglašen krivim. Odbrana to dokazuje izjavom bivšeg logoraša iz Omarske, koji je danas svedočio video-vezom iz Australije, kao zaštićeni svedok KV2. Svedok je danas rekao da "Žigić tada nije bio u beloj kući u kojoj je izvršen zločin", odnosno ubijen Medunjanin. Žigićeva odbrana se oslanja i na izjavu istog svedoka datu tužilaštvu 1998. godine u kojoj je optužio Dušana Kneževića da je "Medunjaninu odsekao glavu". Knežević je, inače, u pritvoru i čeka početak drugog tribunalovog sudjenja zapovednicima i stražarima prijedorskih logora.

Odgovarajući na pitanja sudija, svedok je donekle izmenio ovaj iskaz navodeći da "nije siguran" ko je izvršio to ubistvo, što je tužilac kasnije iskoristio za osporavanje vrednosti njegovog svedočenja. Svedok je, medjutim, objasnio da je u vreme davanja izjave "slabo govorio engleski jezik i bez prevodioca loše razumeo istražitelja Tribunala".

Žalbeni postupak Zorana Žigića nastavlja se svedočenjem još dva svedoka tužilaštva.