HAG/DEN HAAG | 18.06.2004.

DRAGAN OBRENOVIĆ U NORVEŠKOM ZATVORU

Dragan Obrenović prebačen je danas iz Holandije u Norvešku gdje će odslužiti zatvorsku kaznu od 17 godina koja mu je izrečena nakon priznanja krivice za pomaganje srebreničkih zločina - Zatvorske kazne trenutno odslužuje još trinaest osoba koje je Tribunal osudio za ratne zločine

Dragan Obrenović - koji je osudjen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za zločine u Srebrenici - prebačen je danas iz Holandije u Norvešku gdje će odslužiti kaznu.

Bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS uhapšen je u akciji SFOR-a u aprilu 2001, kad je prebačen u pritvor Haškog tribunala. On se u maju 2003. izjasnio krivim za progone Bošnjaka na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, te je osudjen na kaznu od 17 godina zatvora. Period od 3 godine i dva mjeseca koji je proveo u pritvoru Tribunala uračunat će se u trajanje kazne.

Zatvorske kazne trenutno odslužuje još trinaest osoba koje je Tribunal osudio za ratne zločine. Anto Furundžija, Hazim Delić i Esad Landžo odslužuju kazne u Finskoj; Zoran Vuković i Radomir Kovač u Norveškoj; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Stevan Todorović, Drago Josipović i Vladimir Šantić u Španjolskoj; Duško Sikirica u Austriji; Goran Jelisić u Italiji te Biljana Plavšić u Švedskoj.