HAG/DEN HAAG | 24.05.2000.

DRAŽEN ERDEMOVIĆ - PRVI OKRIVLJENIK KOJI JE ODSLUŽIO KAZNU

Ta je informacija objavljena ovog tjedna tokom Erdemovićevog svjedočenja u Hagu. Zbog njegovog zaštićenog statusa kao svjedoka, Tribunal ne želi objaviti druge podatke o odsluženju kazne

Na suđenju generalu Radislavu Krstiću ovog tjedna je svjedočio Dražen Erdemović - prvi haški okrivljenik koji je odslužio kaznu.

Kao svjedok tužitelja, on je opisivao kako su tekli ulazak Vojske Republike Srpske u Srebrenicu i kasnija streljanja zarobljenih Bošnjaka u kojima je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, i sam sudjelovao. Zbog toga je zločina Haški tribunal Erdemovića osudio na pet godina zatvora, koje su trebale isteći u martu 2001.

Tokom njegovog svjedočenja, tužitelj je objavio podatak da je Erdemović odslužio svoju zatvorsku kaznu, što znači da je pušten oko godinu ranije.

Na Tribunalu u ovom trenutku ne žele reći kad je točno isteklo Erdemovićevo odsluženje kazne. Naime, Erdemović nastupa kao svjedok optužbe i stoga ulazi u Tribunalov program zaštite svjedoka. Zato se ne mogu saznati druge pojedinosti, na primjer, gdje on sada živi. Iz tih je razloga Erdemović jučer svjedočio uz mjere zaštite lika.

Nakon što je priznao krivnju, Erdemović je u martu 98. bio osuđen na pet godina zatvora i iste godine je poslan u Norvešku na odsluženje kazne. U kaznu je bilo uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru, dakle od marta 1996. Pri određivanju kazne, suci su, kako navode, uzeli u obzir da je on bio samo izvršitelj naređenja, da je priznao krivnju, pokazao kajanje te da je u potpunosti surađivao s tužiteljima.

Ovisno o zakonima zemlje u kojoj se odslužuje kazna, u određenom se trenutku - obično nakon isteka dvije trećine kazne - može razmotriti ranije oslobađanje. To je moguće ako se zatvorenik primjerno ponašao u zatvoru te ako se s tim suglasi i Tribunal. Takav je, očito, bio slučaj s Erdemovićem.

On je prva osoba koju je Tribunal poslao na izdržavanje kazne te prvi okrivljenik koji je kaznu i odslužio - da bi se potom pojavio i kao svjedok na Tribunalu.