HAG/DEN HAAG | 22.10.2014.

GENERAL ĐORĐEVIĆ U NEMAČKOM ZATVORU

Odlukom predsednika Mehanizma za međunarodne sudove Teodora Merona, policijski general Vlastimir Đorđević će u Nemačkoj odslužiti ostatak 18-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina nad kosovskim Albancima

Odlukom sudije Teodora/Theodor Merona, predsednika Mehanizma za međunarodne sudove koji preuzima funkcije Haškog tribunala, bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir "Rođa" Đorđević ostatak kazne na koju je osuđen u Hagu služiće u Nemačkoj. Odluka je u poverljivoj formi doneta 30. aprila ove godine, a sada je javno objavljena, što može da znači da je srpski policijski general već otpremljen u nemački zatvor.

General Đorđević je prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja albanskog stanovništva sa Kosova 1999. godine. Žalbeno veće je u januaru potvrdilo njegovu ulogu u tom poduhvatu, ali je kaznu smanjilo na 18 godina. Đorđević je do sada odslužio nešto više od sedam godina zatvora, što znači da će, ako se uzme u obzir ustaljena praksa puštanja haških osuđenika na slobodu nakon dve trećine odslužene kazne, iz zatvora izaći za manje od pet godina od današnjeg dana.

Pored Đorđevića, u nemačkom zatvoru trenutno kaznu služi general vojske bosanskih Srba Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog artiljerijskog i snajperskog terora nad građanima Sarajeva, kao i Dragoljub Kunarac, fočanski silovatelj koji je dobio 28 godina zatvora. Kazne su u Nemačkoj odslužili Duško Tadić i Johan Tarčulovski, prvi osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru, a drugi na 12 zbog ubistava Albanaca i razaranja njihove imovine u makedonskom selu Ljuboten.

Osim Đorđevića, za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine u odvojenom suđenju osuđena je grupa srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika – bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović na 18 godina zatvora, generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na 22, 15 i 14 godina, a policijski general Sreten Lukić na 20-godišnju zatvorsku kaznu. Ojdanić je kaznu odslužio u haškom pritvoru, a Šainović i Pavković su nedavno prosleđeni u švedski, odnosno finski zatvor.