HAG/DEN HAAG | 31.03.2005.

GENERAL GALIĆ PRIVREMENO NA SLOBODI

Za vrijeme privremenog boravka na slobodi, od 31. marta do 3. aprila, Galić će biti u nadležnosti RS. On putuje u Banja Luku na pomen sestri koja je preminula prije 40 dana

Optuženi Stanislav Galić je dobio suglasnost Žalbenog vijeća da napusti UN pritvor u Scheveningenu/Sheveningenu kako bi u prisustvovao parastosu, odnosno pomenu sestri koja je preminula prije 40 dana.

Za vrijeme privremenog boravka na slobodi, od 31. marta do 3. aprila, Galić će biti u nadležnosti vlasti entiteta Republike Srpske. On neće smjeti napustiti općinu Banja Luka i bit će pod nadzorom tamošnje policije kojoj će predati svoj pasoš. Vlada RS je Tribunalu dala garancije da će uhapsiti optuženog ako na bilo koji način prekrši propisane uvjete boravka na privremenoj slobodi.

Žalbeno vijeće je ocijenilo da parastos za sestru predstavlja "specijalnu okolnost" koja opravdava privremeno oslobađanje, premda se tužitelj protivio - držeći da "postoji ozbiljan rizik" da se on ne vrati u pritvor. Tužiteljstvo podsjeća da je Galić u septembru 1999. godine, nakon što je saznao da je optužen za ratne zločine, tražio od Ministarstva odbrane SRJ dozvolu da se iz RS preseli u Beograd. To Galićevo pismo je bilo jedan od razloga zbog kojih mu nije odobreno da početak suđenja čeka na slobodi. Tužiteljstvo je također smatralo da bi Galić mogao pokušati da izbjegne odsluženje duge kazne koju je dobio u prvostupanjskom postupku.

Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS osuđen je na 20 godina zatvora zbog opsade i granatiranja Sarajeva. Njegov je predmet trenutno u žalbenom postupku budući da su se i obrana i optužba žalili na prvostupanjsku presudu.