HAG/DEN HAAG | 16.11.2005.

GOJKO JANKOVIĆ IPAK U SARAJEVU

Odbijena žalba optuženog na odluku kojom je predmet fočanskih silovanja 1992. prepušten pravosuđu Bosne i Hercegovine

Gojku Jankoviću, optuženom za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine, ipak će se suditi u Sarajevu, a ne u Hagu. Žalbeno veće Tribunala je, naime, odbacilo Jankovićevu žalbu na prvostepenu odluku od 22. jula ove godine, kojom je prihvaćen zahtev tužilaštva da se predmet fočanskih silovanja prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Žalbeno veće je odbacilo četiri osnova Jankovićeve žalbe koji se odnose na stepen njegove odgovornosti, težinu i razmere zločina za koje se tereti, kao i na navodnu nespremnost i moguću pristrasnost bosansko-hercegovačkog pravosuđa. Delimično je prihvaćen peti osnov žalbe koji se odnosi na uslove u bosansko-hercegovačkim zatvorima i rizike po pritvorene ili zatvorene osobe srpske nacionalnosti, pa je tužilaštvu naloženo da u saradnji sa OEBS/OSCE i drugim međunarodnim organizacijama osigura stalni nadzor i redovno izveštavanje Tribunala o toku postupka pred Državnim sudom BiH.

Sekretarijatu Tribunala je naloženo da u roku od 30 dana organizuje transfer Gojka Jankovića u Bosnu i Hercegovinu.

Jankoviću će se, kada bude izručen iz Rusije gde je uhapšen, pridružiti i Dragan Zelenović, koji je optužen za iste zločine u Foči 1992. godine.