HAG/DEN HAAG | 18.06.2015.

HADŽIĆ TRAŽI PREKID ILI OBUSTAVU POSTUPKA

Nakon poslednjeg lekarskog pregleda i Hadžićeve odluke da ne nastavi sa eksperimentalnom terapijom tumora na mozgu, životni vek optuženog procenjen je na vreme u kojem, prema odbrani, nije moguće okončati postupak. Branioci, stoga, traže prekid suđenja ili obustavu postupka na neodređeno vreme

Odbrana Gorana Hadžića je zatražila da se postupak protiv bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija i nekadašnjeg predsednika Republike Srpska Krajina, prekine ili obustavi na neodređeno vreme. Hadžić boluje od neizlečivog moždanog tumora i po poslednjim procenama neće još dugo ostati u životu.

Tačan podatak o vremenu koje je Hadžiću preostalo navodi se u poverljivom izveštaju Sekretara suda o zdravstvenom stanju optuženog od 8. juna ove godine. Životni vek optuženog je prethodno, u skladu sa podacima za pacijente u sličnom stanju, bio procenjen na 6 do 8 meseci, najviše godinu i po dana. Međutim, nakon poslednjeg pregleda, prognoze su očito, mnogo gore. U lekarskom izveštaju koji odbrana citira se navodi i da je Hadžić odlučio da se ne podvrgne eksperimentalnoj terapiji tumora mozga, verovatno zbog neželjenih dejstava prethodnih lekova koje je uzimao.

U danas objavljenom hitnom podnesku, odbrana navodi da više "nema izgleda" da se postupak protiv Hadžića privede kraju budući da ne postoji "šansa za oporavak". Nastavak suđenja, po odbrani, "nema opravdanja" i predstavlja "traćenje javnih sredstava. "Odbrana ukazuje da mogućnost da bi se suđenje moglo nastaviti, kod Hadžića izaziva anksioznost i kosi se sa njegovim pravom na pretpostavku nevinosti.

Pozivajući se na sudsku praksu Tribunala i nacionalnih zakonodavstava, odbrana ukazuje da - imajući u vidu prognoze - Hadžićev povratak u pritvor ne bi bio "pravičan" i kršio bi njegova osnovna ljudska prava. Branioci Zoran Živanović i Kristofer Gosnel/Christopher Gosnell zaključuju da bi "odvajanje Hadžića od porodice u danima koji su mu preostali, pozivajući ga na suđenje koje se neće okončati, bilo protivno osnovama ljudske pristojnosti".

Suđenje Hadžiću je prekinuto na početku izvođenja dokaza odbrane, u oktobru prošle godine. On se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, od juna 1991. do kraja 1993. godine.