HAG/DEN HAAG | 04.04.2007.

HADŽIHASANOVIĆ SE NADA PRIJEVREMENOJ SLOBODI

Okončana razmjena podnesaka u žalbenom postupku u predmetu Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure koji su u martu prošle godine osuđeni na pet odnosno dvije i po godine. Hadžihasanović se nada prijevremenom puštanju na slobodu

Na konferenciji o stanju u žalbenom postupku u predmetu Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure, bivših komandanata Armije BiH koji su u martu prošle godine osuđeni na pet odnosno dvije i po godine zatvora konstatovano je da je okončana razmjena podnesaka u sve tri žalbe: dvojice optuženih i tužilaštva.

Bivši komandanti Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH su 15. marta prošle godine presudom Prvostepenog suda osuđeni na pet odnosno dvije i po godine zatvora zbog propusta da spriječe ili kazne zločine koje su njima podređeni vojnici pocinili u srednjoj Bosni.

Današnjoj statusnoj konferenciji o stanju u postupku prisustvovao je samo Hadžihasanović s obzirom da je Kubura u aprilu prošle godine oslobođen pošto je u pritvoru Tribunala već izdržao 90 posto kazne. Na upit sudija o zdravlju i uslovima smještaja Hadžihasanović je kratko odgovorio da su oni “uglavnom dobri”.

Molbu za prijevemeno puštanje na slobodu je, inače, kako je danas saopštila odbrana, podnio i Hadžihasanović, koji je u pritvoru Tribunala do sada proveo 3 godine i 4 mjeseca, odnosno dvije trećine izrečene kazne. Odluka o tome trebala bi biti donesena do kraja sedmice.