HAG/DEN HAAG | 25.08.2005.

HALILOVIĆ TRAŽI PRIVREMENO OSLOBAĐANJE

Obrana traži da Sefer Halilović, nakon završnih riječi zakazanih za sljedeću sedmicu, bude privremeno oslobođen do izricanja presude

Obrana Sefera Halilovića traži njegovo privremeno puštanje na slobodu u periodu od završetka suđenja do izricanja presude, pozivajući se na odredbe Tribunala i na njegova ljudska prava.

U periodu dužem od dvije godine koji je Halilović proveo na privremenoj slobodi prije početka suđenja on se “u potpunosti pridržavao propisanih uvjeta” dok je njegov stav prema Tribunalu uvijek bio “uzoran”, ističe obrana. Najnovijem zahtjevu nisu priložene garancije vlade BiH, ali obrana navodi da će one biti dostavljene naknadno, nakon sjednice Vlade ove sedmice. Obrana stoga ocjenjuje da nema pravnih prepreka niti razloga za zabrinutost u slučaju njegovog privremenog oslobađanja nakon suđenja a prije izricanja presude..

Završne riječi na suđenju bivšem načelniku Glavnog štaba ABiH, optuženom zbog ubojstava civila u Grabovici i Uzdolu, bile su zakazane za ovu sedmicu, ali su odgođene za 29. i 30. august. Presuda se očekuje do kraja godine.

Obrana drži da u slučaju Halilovića postoje i dodatni razlozi za privremeno oslobađanje. Navodi se da su njegovoj užoj porodici upućene ozbiljne prijetnje, kao i da njegova djeca i majka nemaju sredstava da doputuju u Hag da ga posjete, “a takva bi situacija bila u suprotnosti s njegovih ljudskim pravima”.

Sličan zahtjev je obrana uputila sudu za vrijeme pauze u postupku u proljeće ove godine, no suci su to odbili bez obzira na činjenicu da se tužitelj nije protivio prijedlogu obrane.