HAG/DEN HAAG | 18.10.2010.

HARADIN BALA OSTAJE U FRANCUSKOM ZATVORU

Predsednik Tribunala Patrik Robinson odbio predlog francuskih vlasti da bivši pripadnik OVK Haradin Bala bude prevremeno pušten na slobodu posle odsluženja nešto više od polovine 13-godišnje zatvorske kazne

Bivši pripadnik OVK Haradin Bala ostaće još neko vreme u zatvoru iako su vlasti Francuske, države u kojoj služi 13-godišnju zatvorsku kaznu, predložile njegovo prevremeno puštanje na slobodu nakon odsluženih sedam i po godina.

Na osnovu optužnice za zločine u logoru OVK Lapušnik Bala je uhapšen na Kosovu 17. februara 2003. godine i odmah prebačen u Hag. Prvostepenom presudom iz novembra 2005. godine osuđen je na 13 godina zatvora zbog mučenja i okrutnog postupanja prema zatočenicima, kao i za ubistvo devet muškaraca koji su krajem juna 1998. godine, uoči napada srpskih snaga, iz Lapušnika odvedeni na planinu Beriša i pogubljeni. Kaznu je 2007. godine potvrdilo žalbeno veće i Bala je u maju 2008. godine prebačen u Francusku na izdržavanje kazne.

Prema francuskim zakonima Bala je stekao uslove za prevremeno puštanje na slobodu, ali konačnu reč o tome ima predsednik Tribunala. Sudija Robinson je u današnjoj odluci ukazao na dosadašnju praksu da se haški osuđenici na prevremenu slobodu puštaju posle najmanje dve trećine izdržane kazne, što nije zadovoljeno u Balinom slučaju. Pored toga, sudija Robinson je naglasio i veliku težinu zločina za koje je osuđen.

U odluci se takođe navodi da su "relevantne vlasti" po zahtevu Sekretarijata Tribunala izvršile procenu "pokazatelja rehabilitacije", odnosno spremnosti na pokajanje bivšeg pripadnika OVK. U izveštaju francuskog psihologa se navodi da optuženi poriče umešanost u zločine zbog kojih se našao u zatvoru i činjenicu da je osuđen "pripisuje politici". Bala, prema izveštaju psihologa, "nema noćne more, teške misli i ružna sećanja" na događaje u kojima je, po presudi, učestvovao. Drugim rečima – mirno spava.

Bala u odgovoru navodi da se na taj dokument ne treba oslanjati jer je, između ostalog, sačinjen na osnovu kratkih konsultacija sa zatvorskim psihologom koji ne poznaje dovoljno situaciju na Kosovu. Nasuprot izveštaju, dostavio je pismo bivšeg pripadnika Unmika sa Kosova Džefrija Bajlija/Jeffrey Bieley koji je nadzirao njegovo kretanje tokom privremenih boravaka na slobodi u dva navrata 2006. i 2007. godine. Bajli je u pismu pohvalio Balino gostoprimstvo i ukazao na jaku podršku porodice i zajednice što umanjuje rizik da će se osuđenik "vratiti zločinima".

Predsedik suda nije dao naročitu težinu nijednom od pomenuta dva dokumenta. Izveštaju psihologa jer je "suviše uopšten", a Bajlijevom pismu zato što ne govori mnogo o "pokazateljima rehabilitacije" osuđenika. Zbog toga je odluka o odbijanju predloga za prevremeno puštanje prevashodno donesena na osnovu činjenice da Bala nije odslužio dve trećine kazne, a uzeta je u obzir i težina počinjenih zločina. Stav predsednika Robinsona, kako se navodi, dele i sve sudije koje je tim povodom konsultovao.