HAG/DEN HAAG | 02.09.1999.

HAŠKI TRIBUNAL "PRATI RAZVOJ DOGAĐAJA"

Poslije odluke suda u Zagrebu o izručenju Naletilića-Tute

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu danas objavio odluku da udovoljava zahtjevu Haškog tribunala za predaju Mladena Naletilića Tute, Tribunal naglašava da bi Naletilića želio vidjeti u svojoj nadležnosti "što je prije moguće".

Tribunal prati razvoj događaja u Hrvatskoj, no budući da Tuta još uvijek nije izručen, "situacija je zapravo još uvijek ista" kao i vrijeme kad je predsjednica Tribunala prijavila Hrvatsku Vijeću sigurnosti zbog ne-suradnje, napominje glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl. Od Tribunala, čini se, ne treba očekivati neke bitne promjene stajališta nakon ove odluke o izručenju Tute jer, kako napominje Landale, "izvještaj o Hrvatskoj je ionako u rukama Vijeća sigurnosti".

K tome, nakon odluke Županijskog suda, Naletilić ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud RH. Naletilićev odvjetnik Krešimir Krsnik već je i najavio da će tom sudu uputiti žalbu čim primi rješenje Županijskog suda.

Haška optužnica protiv Naletilića i Vinka Martinovića Štele podignuta je u decembru prošle godine. Optužbe za zločin protiv čovječnosti, teška kršenja ženevskih konvencija te kršenja ratnog prava i običaja podignuta je zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u području Mostara.