HAG/DEN HAAG | 25.01.2007.

HIRURG ZA LIMENIM OPERACIONIM STOLOM

Svjedok optužbe na suđenju bivšim liderima Herceg Bosne je dr. Jovan Rajkov – hirurg koji je prve operacije obavio tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u Mostaru.
U sudnici se prisjetio opreme za operacije o kojoj je u to vrijeme mislio da je dobra - starog poljskog stola od lima i "prahistorijske" lampe

Kada je ujutro 9. maja 1993. otvorena artiljerijska paljba po Istočnom Mostaru a nedugo zatim počeli pristizati prvi ranjenici, u mostarskoj ratnoj bolnici je vladao "poluorganizovani haos", prisjeća se dr. Jovan Rajkov, novi svjedok tužilaštva na suđenju bivšim liderima Herceg Bosne. Silina napada je, navodi svjedok, bila takva da je u jednom trenutku pomislio da će sve biti gotovo "za minut".

Istovremeno sa artljerijskim udarima na hrvatskim medijima je, tvrdi svjedok, objavljeno da je u toku akcija hrvatskih snaga, te se od pripadnika Armije BiH zahtijeva da istaknu bijele zastave i predaju se.

U mostarskoj ratnoj bolnici dr. Rajkov je tokom hrvatsko – muslimanskog sukoba silom prilika od ljekara opšte prakse postao hirurg. Bolnica je, tvrdi, dugo vremena bila više neka vrsta prijemne ambulante, opremljena vrlo primitivnim instrumentima, sa nedovoljnim smještajnim kapacitetima i zalihama lijekova. U sudnici se prisjetio opreme za operacije o kojoj je u to vrijeme mislio da je dobra - starog poljskog stola od lima i "prahistorijske" lampe.

Tokom glavnog ispitivanja prikazan je i niz televizijskih izvještaja inostranih medija - CNN, BBC, Sky Newsa i drugih - u kojima se dr. Rajkov nekoliko puta "prepoznao" u ulozi liječnika. Iako snimci prikazuju mnogo više od uslova u kojima su radili mostarski ljekari, Vijeće je napomenulo da će u kontekstu ovog svjedočenja uzeti u obzir samo činjenice koje se tiču bolnice i ranjenika.

U unakrsnom ispitivanju odbrana je tvrdila da su svjedok i ostali uposlenici ratne bolnice tri dana prije početka sukoba bili upozoreni da se "nešto sprema", aludirajući da je Armija BiH planirala napad na položaje HVO te da je zbog toga nekoliko dana uoči napada alarmirala medicinsko osoblje da ne napušta bolnicu.

Svjedok je potvrdio da mu je iz armijskog saniteta telefonski savjetovano da narednih dana ne napušta bolnicu, ali je negirao da je to upozorenje bilo dio nekog "šireg plana" Armije BiH.

Advokati odbrane su također tvrdili da je ratna bolnica u istočnom Mostaru bila bolnica Armije BiH. Dr. Rajkov je potvrdio da je posjedovao iskaznicu Armije BiH i objasnio da mu je ona poslužila samo kako bi se mogao zaposliti kao liječnik na području pod kontrolom Armije BiH.