HAG/DEN HAAG | 15.03.2010.

HRVATSKOJ "TRAJNO" ODREŠENE RUKE

Pretresno veće odbilo zahtev branilaca da se Republici Hrvatskoj naloži "trajna obustava" pregleda kompjutera i dokumenata zaplenjenih prošle godine od članova tima Gotovinine odbrane a u cilju potrage za nedostajućim topničkim dnevnicima, s tim da su državni organi dužni da iz pretrage izostave dokumentaciju koja se tiče komunikacije između branilaca i optuženog i materijale koje je za potrebe predmeta pripremila odbrana

Pretresno veće holandskog sudije Orija/Orie odbilo je danas zahtev branilaca generala Gotovine da se Republici Hrvatskoj naloži "trajna obustava" pregleda kompjutera i dokumenata zaplenjenih od članova tima odbrane u akciji hrvatske policije s početka decembra prošle godine. U današnjoj odluci se navodi i da je odbijen zahtev da se Hrvatska spreči u svim daljim istražnim koracima usmerenom prema članovima timova odbrana Ante Gotovine i Mladena Markača.

Sličnu odluku Pretresno veće je donelo i 18. decembra prošle godine, s tim što se tada radilo o "privremenom", a sada o "trajnom" nalogu. U međuvremenu su branioci dostavile nove argumente u kojima pojašnjavaju svoje zahteve, kojima su se u svojim odgovorima suprotstavili tužilac i Republika Hrvatska.

Akcije hrvatske policije su, podsetimo, preduzete sa ciljem ispunjavanja naloga veća o potrazi za topničkim dokumentima iz perioda operacije "Oluja" koje tužilaštvo već duže vreme neuspešno potražuje od Republike Hrvatske.

Današnja odluka nameće i izvesna ograničenja. Hrvatskoj se, naime, nalaže da se uzdrži od pregleda zaplenjene dokumentacije koja se tiče komunikacije između branilaca i optuženog i materijale koje je za potrebe suđenja pripremila odbrana. Pošto se postavilo pitanje ko je merodavan da odluči šta potpada pod pomenuta ograničenja, sudije su prepustile Gotovininim braniocima i hrvatskim vlastima da o tome postignu dogovor, a ako do toga ne dođe, odluku će doneti nezavisno telo Tribunala. Dodajmo i to da je veće naložilo Hrvatskoj da sve informacije o zaštićenim svedocima do kojih dođe pregledom zaplenjenog materijala moraju ostati poverljive.

Konačno, današnjom odlukom je odbijen i zahtev branilaca da se obustave istraga i krivični postupci protiv članova tima Gotovinine odbrane Marina Ivanovića i Joze Ribičića, pokrenuti zbog prikrivanja i/ili uništavanja dokumentacije iz "Oluje".

Generali Gotovina, Čermak i Markač se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Srba iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" 1995. godine. U optužnici se kao jedan od elemenata progona navodi i prekomerno i neselektivno granatiranje Knina i drugih krajinskih mesta, a dokazi za to su, smatra optužba, sadržani u nedostajućim topničkim dokumentima.