DEJTON/DAYTON | 19.11.2000.
Karla del Ponte za SENSE:

IDEM U BEOGRAD SA PUNO OPTIMIZMA

Zapaženo učešće glavnog tužioca Haškog tribunala na skupu u Dejtonu - U susretu sa izaslanikom Koštunice potvrđeni otvaranje ureda Tribunala i poseta glavnog tužioca Beogradu

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte/Carla del Ponte i njen zamenik Gream Bluit/Graham Blewit otišli su veoma zadovoljni sa skupa kojim je obeležena peta godišnjica mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu. U zaključcima konferencije podržana su nastojanja da se svi optuženi nađu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, a i u bilateralnim kontaktima u Dejtonu otvorene su mogućnosti da se ostvari željeno ubrzanje tog procesa.

Karla del Ponte učestvovala je na dve dejtonske panel-diskusije (Kosovo i budućnost zajednice Srbije i Crne Gore) i tom prilikom - kako je rekla u intervjuu za SENSE - ukazala je na potrebe Međunarodnog tribunala, kao i na probleme koje u radu tog organa Saveta bezbednosti UN, kao i u situaciji na samom balkanskom terenu, stvara činjenica da se glavni optuženi za ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj i dalje nalaze van domašaja pravde.

Ona je dodala , s tim u vezi, da je Tribunalu "potrebna puna i podjednaka saradnja" svih zemalja - kako onih na čijoj se teritoriji nalaze neuhvaćeni optuženi za ratne zločine, tako i onih od kojih se očekuje da sa svojim mirovnim snagama doprinesu rešavanju tog problema.

"Nadam se i verujem da sam im veoma jasno stavila do znanja koji su naši zahtevi i kakve su naše potrebe. Vrlo je važan elemenat za mir i pomirenje da se ostvari pravda na Balkanu. I zbog toga je pravda u ovom slučaju naš zadatak. Imala sam priliku da se sretnem sa žrtvama i svedocima ratnih zločina sa Balkana i to je bilo prvo što su oni tražili - pravda. Tražili su pravdu. I, moram da kažem, da su oni insistirali da se sudi pre svega Miloševiću", rekla nam je Del Ponte, u odgovoru na pitanje koliko je optimist posle susreta koje u Dejtonu imala sa predsednikom Hrvatske Mesićem i Pavlom Jevremovićem, izaslanikom jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice.

Američki predstavnik u UN Ričard Holbruk/Richard Holbrooke ukazao je, istupajući u Dejtonu, na obavezu da se pre svega glavni optuženi što pre nađu pred Haškim tribunalom. Naglašavajući da je vlada SAD od prvog dana bila nosilac glavnih poslova oko suđenja ratnim zločincima sa Balkana, glavni tužilac rekla nam je i sledeće: "Od početka, američka vlada nam pruža veoma važnu podršku. Nadam se i verujem da će se to nastaviti i posle promene predsednika i administracije u Vašingtonu. U svakom slučaju, dosad nemamo prigovora na ponašanje SAD. Naprotiv".

U daljem razgovoru na tu temu, Karla del Ponte nije ispoljila neku ozbiljniju zabrinutost pri pominjanju mogućnosti da Džordž Buš - ukoliko bude ušao u Belu kuću i ukoliko bude počeo da realizuje svoje predizborne planove - naredi uskoro povlačenje američkih snaga iz mirovnih operacija u BiH i na Kosovu.

"Dajte da vidimo šta će se dogoditi. Sigurna sam, međutim, da će čak i nova republikanska administracija biti suočena sa političkom situacijom na Balkanu koja neće dozvoliti takve drastične promene. Ambasador Holbruk je o tome govorio sasvim jasno. Promena te vrste negativno bi uticala na ceo Balkan", rekla je tim povodom glavni tužilac Međunarodnog tribunala, uz konstataciju da "nema te američke administracije" koja bi dozvolila sebi da takvim jednim ishitrenim potezom vrati balkansku situaciju na staro i time dovede do mogućnosti novih oružanih sukoba. "Time bi se poništili svi rezultati ovog teškog posla koji je dosad obavljen. Ja ne očekujem da će se to dogoditi".

Inače, tokom dejtonske konferencije došlo je do prvog zvaničnog kontakta čelnika Međunarodnog tribunala sa predstavnikom nove administracije u Beogradu. Karla del Ponte i Gream Bluit razgovarali su sa Pavlom Jevremovićem, spoljnopolitičkim savetnikom predsednika SRJ Vojislava Koštunice i tom prilikom - kako nam je potvrđeno sa obe strane - dogovoreno je ne samo otvaranje ureda Haškog tribunala u Beogradu, već i skora poseta glavnog tužioca glavnom gradu Jugoslavije.

Karla del Ponte i Gream Bluit boraviće u utorak u Njujorku/New York, na redovnom šestomesečnom referisanju Savetu bezbednosti o radu istražnih organa Međunarodnog tribunala na Kosovu i u BiH, kao i o radu Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Ruandi.

Slobodan Pavlović