HAG/DEN HAAG | 27.06.2016.

IZJAŠNJAVANJE O MOGUĆEM NEPOŠTOVANJU MEHANIZMA

Član tima odbrane Radovana Karadžića Goran Petronijević pozvan da se do 11. jula izjasni o okolnostima pod kojima je medijima otkrio sadržaj povjerljivog podneska, kako bi se ocijenilo ima li osnova za pokretanje postupka za nepoštovanje Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove Aydin Sefa Akay naložio je beogradskom advokatu Goranu Petronijeviću, članu tima Karadžićeve odbrane, da se najkasnije do 11. jula pismeno izjasni kako je došlo do toga da medijima otkrije sadržaj povjerljivog podneska. Optužba i odbrana su, također, pozvani da do istog datuma dostave svoja mišljenja o "slučaju Petronijević", kako bi sudija Akay ocijenio ima li osnova za pokretanje postupka za nepoštovanje Mehanizma.

Petronijević je, prema navodima tužilaštva potkrijepljnim novinskim člancima,medijima objelodanio informacije o Karadžićevom povjerljivom podnesku iz aprila ove godine kojim je tražio da mu se omogući da u Beogradu prisustvuje pomenu svom nedavno preminulom bratu. Objelodanio je, također, da je vlada Srbije dala povjerljive garancije da će se Karadžić, ako bude privremeno oslobođen, vratiti u pritvor Tribunala.

Karadžićev zahtjev je odbijen, a Žalbeno vijeće je ocijenilo da je Petronijević, odavanjem povjerljivih informacija, mogao počiniti krivično djelo nepoštovanja Mehanizma, čiji je predsjednik Teodor/Theodor Meron imenovao turskog sudiju Akaya da to razmotri.