HAG/DEN HAAG | 03.11.1999.

IZVJEŠTAJ O TUTI DANAS BI TREBAO BITI PREDAN HAŠKOM TRIBUNALU

Izvještaj neće biti objavljen; Tajništvo Tribunala odlučit će o daljnjim koracima u vezi sa predajom Tute

Izvještaj dvojice nizozemskih liječnika o zdravstvenom stanju Mladena Naletilića Tute trebao bi danas biti predan Tajništvu Haškog tribunala. "Izvještaj će vjerojatno biti predan tokom dana, ali neće biti objavljen", rekao je danas glasnogovornik Haškog tribunala Jim Landale/Džim Lendejl.

"Međutim, preporuke koje će biti donesene na temelju tog izvještaja mogle bi biti objavljene - to će ovisiti o odluci Tajništva Tribunala u konzultaciji s Uredom tužitelja" koji je i zatražio da Tutu pregleda nezavisni liječnički tim, dodao je Landale.

Hrvatski ministar pravosuđa je 18. listopada/oktobra odgodio predaju Naletilića pozivajući se na njegovo loše zdravstveno stanje. Naletilić je nakon toga podvrgnut operaciji u kojoj su mu proširene krvne žile na srcu. Ured tužitelja je, u međuvremenu, pregledao njegovu medicinsku dokumentaciju i zatražio od Tajništva Tribunala da uputi dvojicu liječnika na lice mjesta, odnosno u Zagreb, kako bi provjerili je li Naletilić sposoban podnijeti transfer u Den Haag i suđenje. Kardiolog i internist iz amsterdamskog Akademskog medicinskog centra jučer su u zagrebačkoj bolnici 'Rebro' pregledali optuženika, ali nisu davali nikakve izjave.

Na pitanje hoće li konačnu preporuku o pitanju Naletilića dati dvojica liječnika, Tajništvo, Tužiteljstvo ili možda sudsko vijeće, Landale je rekao da će Tajnica Tribunala Dorothee de Sampayo/Dorote de Sampajo odlučiti kakav će biti daljnji postupak. "Vjerojatno će se o sadržaju liječničkog izvještaja razgovarati s hrvatskim vlastima kao i s tužiteljstvom", dodao je on.

Kad je, 1997. godine, optuženika Zlatka Aleksovskog - koji je tada bio u pritvoru u Hrvatskoj - pregledao Tribunalov liječnički tim, preporuka Tribunala je bila da se može pristupiti transferu optuženog u Hag, što je tada i učinjeno.