HAG/DEN HAAG | 05.07.2005.

JOŠ SAMO TRI SVJEDOKA ZA HALILOVIĆA

Umjesto najavljenih sedam, samo će četiri svjedoka dat iskaz u sudnici u postupku iznošenja dokaza odbrane Sefera Halilovića. Odbrana je najavila i da će uskoro predati zahtjev o privremenom puštanju na slobodu, a sudija se nada da će završne riječi obje strane biti moguće čuti već 26. augusta.

Tim branilaca Sefera Halilovića, zbog novih podataka do kojih su došli nakon još jednog pregleda dokaza koje je izvela optužba, odlučio je da umjesto najavljenih sedam, samo četiri svjedoka daju iskaze u sudnici. Branilac Peter Morisi/Peter Morrissey obrazložio je da je "došlo do novog razvoja situacije" što je uzrokovalo smanjenje broja svjedoka u sudnici, tako da će se posljednji svjedok odbrane u sudnici pojaviti već naredne sedmice.

Svjedok koji je predviđen za sutra dat će iskaz uz mjere zaštite identiteta. Morisi je najavio da će ovaj svjedok iznijeti veoma značajne, do sada nepoznate podatke, kao i da odbrana do sada nije znala za tu osobu. Tim branilaca je najavio i da će podnijeti zahtjev za privremeno oslobađanje Sefera Halilovića, od kraja suđenja do izricanja presude

Sudija Liu Daćun/Liu Daqun je izrazio nadu da će obje strane biti spremne da završne riječi iznesu već 26. augusta, ali taj datum može biti i pomjeren u slučaju potrebe.

Odbrana želi dokazati da Sefer Halilović nije imao "efektivnu kontrolu" nad vojnicima Armije BiH koji su počinili zločine u Grabovici i Uzdolu, kada je ubijeno više od 60 civila Hrvata za vrijeme trajanja operacije Neretva 93.