19.05.2017.

JOVICA STANIŠIĆ ĆE IPAK PRISUSTVOVATI POČETKU PONOVLJENOG SUĐENJA

Pretresno veće odbilo zahtev bivšeg šefa Drzavne bezbednosti Srbije da početak suđenja i izvođenje dokaza optuizbe prati putem interneta iz Beograda.

Pretresno veće je odbilo zahtev Jovice Stanišića za produženje sadašnjeg privremenog boravka na slobodi i tokom trajanja dokaznog postupka optužbe na novom suđenju čiji je početak zakazan za 13. jun ove godine. Stanišić je, uz zahtev, poslao i izjavu kojom se odriče prava da prisustvuje suđenju dokaznog postupka optužbe.

Odbijajući Stanišićev zahtev, Pretresno veće je ukazalo na veliku važnost početka svakog suđenja, čak i ponovljenog, kao i na činjenicu da će drugu stranu u postupku sada zastupati novi tim optužbe.Veće je, ipak, nagovestilo da bi nakon početka suđenja moglo preispitati svoju odluku i, u zavisnosti od razvoja zdravstvenog stanja optuženog, dozvoliti Stanišiću da deo izvođenja dokaza optužbe prati putem interneta iz Beograda.

Pretresno veće će, kako je nagovešteno, u narednih nekoliko dana naložiti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da se vrate u tribunalovu Pritvorsku jedinicu. Bivši šefovi Državne bezbednolsti Srbije se, podsetimo, terete za organizovanje, finansiranje i opremanje policijskih i paravojnih jedinica za tajne operacije izvan Srbije, koje su između 1991. i 1995. godine počinile teške zločine na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žalbeno veće je u decembru 2015. godine poništilo prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović ooslobođeni odgovornosti za te zločine i naložilo novo suđenje.