HAG/DEN HAAG | 05.09.2005.

KAD KOMŠIJE STAVE KOKARDE

Odbrana Nasera Orića nastavlja sa izvođenjem dokaza o napadima srpskih snaga i početku sukoba na području Srebrenice u proleće 1992.

Već u januaru 1992. godine Srbi sa područja sela Ratkovići, Fakovići i Grabovačka Rijeka iz opštine Bratunac počeli su da nose uniforme i "stavljali kokarde", tvrdi Hamet Tiro iz Gornje Orlice, koji je svedočio u nastavku dokaznog postupka odbrane Nasera Orića.

"Sve su to bile komšije", odgovorio je svedok na pitanje, braniteljice Vasvije Vidović, kako je znao "da su ti ljudi bili Srbi". Od prijatelja Srba je, tvrdi, saznao i za naoružavanje srpskog stanovništva sa tog područja. Automatske puške, mitraljezi i teško naoružanje "dovlačeno je kamionima i deljeno Srbima", rekao je Tiro. Pešadijsko naoružanje je, prema njegovim rečima, deljeno i iz "vojnih helikoptera sa oznakama Crvenog krsta".

Grupu "naoružanih i uniformisanih Srba" video je i sa imanja svog prijatelja Živka Prokića, Srbina iz sela Ruljevići, kome je polovinom aprila 1992. godine došao da pomogne u polju. Obližnja škola udaljena samo dvadesetak metara od Prokićevog imanja, "bila je pretvorena u vojni objekat", tvrdi Tiro.

Srbi su, prema njegovim rečima, postavili ultimatum Muslimanima da se do 12. maja 1992. predaju i polože svo naoružanje. Tog dana popodne kada je istekao rok za predaju Tiro je iz obližnje šume gde se sakrio sa grupom stanovnika svog sela pratio napad srpskih snaga, u kojem je spaljeno "30 kuća Roma muslimanske veroispovesti".

Njegovo selo napadnuto je 28. maja 1992. Sa porodicom i mnogobrojnim rođacima sklonio se u šumu odakle je takođe video kako su srpske snage, "najpre opljačkale a zatim redom popalile kuće u Gornjoj Orlici".

Ostali su skriveni u šumi ali bez hrane i valjanog skloništa. Mnogi među izbeglicama su se razboleli a svedokova majka je u šumi preminula 4. jula 1992.

Svedočenje Hameta Tira će, kako je planirano, trajati do srede.