HAG/DEN HAAG | 26.03.2007.

KAKO ODBRANITI KRAJIŠNIKA UPRKOS NJEMU SAMOM?

Ni pola godine nakon što je osuđen na 27 godina zatvora, Momčilo Krajišnik nije odlučio ko će ga zastupati u žalbenom postupku i tvrdi da to može sam – uprkos riziku kazne doživotnog zatvora koju, u svojoj žalbi, zahteva tužilaštvo

Momčilo Krajišnik je dobio rok do srede 4. aprila da predloži advokate po sopstvenom izboru koji će ga, umesto sadašnjeg imenovanog branioca Kolina Nikolsa/Colin Nicholls, zastupati u žalbenom postupku.

Ukazujući da je od izricanja presude kojom je bivši politički lider bosanskih Srba osuđen na 27 godina zatvora prošlo već pola godine i da se "ne može neograničeno čekati" da se optuženi odluči ko će ga zastupati, predžalbeni sudija Šomburg/Schomburg je za četvrtak 5. aprila zakazao novu statusnu konferenciju na kojoj bi trebalo da bude doneta konačna odluka.

Krajišnik je i na današnjoj statusnoj konferenciji izrazio želju da ga zastupa poznati američki advokat Alen Deršovic/Alan Dershovitz, a da se – u slučaju da to ne bude moguće – u žalbenom postupku brani sam. Pozvan da prisustvuje raspravi kako bi razjasnio stanje stvari, predstavnik Sekretarijata suda je ukazao da je Deršovic – prilikom poslednjeg kontakta u januaru ove godine - rekao da je "u principu zainteresovan" da preuzme Krajišnikov slučaj, ali da nije spreman da to učini po pravilniku na osnovu kojeg Tribunal isplaćuje naknade braniocima. Krajišnik je, nakon toga, obavestio Sekretarijat da "ima određena sredstva" koja bi mogao da uloži u svoju odbranu, ali je kontakt sa Deršovicem prekinut.

Krajišnik je i danas tvrdio da je u stanju da sebe "kvalitetno brani", s tim što će mu biti potrebna profesionalna pomoć dvojice advokata za, kako je rekao, "protokolarni deo žalbe." Ukazujući na izvesnu protivurečnost između tvrdnje da je "sposoban da se sam brani" i potrebe za "profesionalnom pomoći", sudija Šomburg je Krajišnika pitao zašto te profesionalce u koje ima poverenje ne imenuje za svoje branioce. No i tu se pojavio novi, zapravo stari, problem: Krajišnik želi da u njegovom "profesionalnom timu" budu profesor Zoran Stojanović i advokat iz Čikaga Dejan Brašić. Međutim, pošto ga je američka advokatska komora suspendovala zbog finansijskih malverzacija, Sekretarijat suda je skinuo Brašića sa liste advokata koji mogu da brane optužene pred Tribunalom.

Na kraju, Krajišnik je ipak pristao da u narednih osam dana razmisli i predloži branilački tim koji će ga zastupati u postupku po njegovoj, ali i žalbi tužilaštva, koje traži da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora.