HAG/DEN HAAG | 07.02.2005.

KAKO SU KUĆE OSTALE BEZ KROVA?

Fotografije oštećenih kuća u srpskim selima u području Srebrenice - po mišljenju odbrane Nasera Orića - ne mogu da ukažu na uzroke štete

Na sudjenju Naseru Oriću tužilaštvo je danas prikazalo i uvelo u dokaze seriju fotografija uništenih i oštećenih kuća u selima na području Srebrenice. Fotografije je, u julu i avgustu 1994. godine, snimio Dragan Janković, rukovodilac kriminalističke foto-laboratorije MUP-a Srbije. Njegovim snimcima i svedočenjem, tužilaštvo nastoji da ilustruje stanje nekih od objekata za čije se "bezobzirno razaranje" tokom 1992 i 1993. godine, tereti bivši zapovednik snaga Armije BiH u području Srebrenice.

Orićevi branioci su, medjutim, već na samom početku Jankovićevog svedočenja prigovorili da "se ne radi o svedoku ekspertu", te da on "ne može govoriti o tome kako su nastala oštećenja na objektima koje je fotografisao". Jer, kako su ukazali, pošto je fotografije snimao dve godine nakon dogadjaja opisanih u optužnici, svedok "ne može da zna da li je neka kuća ostala bez krova zbog granatiranja, ili zato što su ljudi odnosili crep."

Prigovor odbrane je delimično prihvaćen. Tužiocu je naloženo da ne postavlja pitanja o uzroku oštećenja na snimljenim objektima, ali je svedoku ipak dopušteno da iznese svoje mišljenje o tome, "ukoliko je nešto primetio na licu mesta."

Većina kuća sa fotografija su, prema Jankovićevoj oceni, oštećene "ili paljenjem ili eksplozivnim napravama". Objasnio je da je takav zaključak doneo na licu mesta, prilikom obilaska i fotografisanja objekata, te da se u većini slučajeva to može zaključiti i samo na osnovu snimka.

Zajedno sa Zvonkom Djurdovićem, geodetskim inženjerom iz kriminalističke službe MUP-a Srbije, Jankovića je za fotografisanje i popis štete na "kućama, društvenim objektima, spomenicima i grobljima" na području Srebrenice i Bratunca, angažovao Komitet Republike Srpske za utvrdjivanje ratnih zločina.

Jankovićevo svedočenje će sutra biti nastavljeno unakrsnim ispitivanjem od strane odbrane Nasera Orića.