HAG/DEN HAAG | 13.02.2006.

KEJ TRAŽI DOPUNSKO ISPITIVANJE VESLIJA KLARKA

Dodeljeni branilac traži od veća da ponovo pozove generala Veslija Klarka, kako bi on i Milošević mogli dodatno da ga unakrsno ispituju, na teme o kojima im nije bilo dozvoljeno da ga ispituju u decembru 2003. godine

Miloševićev dodeljeni branilac Stiven Kej/Steven Kay traži od Raspravnog veća da ponovo pozove svedoka Veslija Klarka/Wesley Clark, kako bi optuženi i on mogli da ga dodatno unakrsno ispitaju. Kej, takođe, traži od veća da preispita i izmeni odluku iz oktobra 2003. godine kojom je nametnulo striktna ograničenja na ispitivanje zapovednika NATO snaga u Evropi u vreme koje pokriva "Kosovska optužnica" protiv Miloševića.

Okvir koji je veće u toj odluci, na zahtev vlade SAD, postavilo prirodi i opsegu Klarkovog svedočenja je, smatra dodeljeni branilac, praktično skrojen po meri tužilaštva jer je omogućavao da se govori samo o onim temama koje potkrepljuju teze optužbe o individualnoj krivičnoj odgovornosti Miloševića za kosovske zločine, njegovim saznanjima o događajima u Srebrenici i njegovoj kontroli nad političkim i vojnim vođstvom bosanskih Srba.

S druge strane, ukazuje Kej, Miloševiću i tadašnjim "prijateljima suda" nije bilo dopušteno da u unakrsnom ispitivanju generala Klarka postavljaju pitanja koja su relevantna za prezentiranje slučaja odbrane. U podnesku se navode pitanja o kojima bi Milošević mogao dodatno da ispituje generala Klarka: legitimnost NATO intervencije, zajedničko delovanje NATO i OVK, legitimna odbrana SRJ od agresije i terorizma, koncept humanitarne misije kao izgovor za planirani napad, razaranja i druge posledice NATO bombardovanja koje su pripisane snagama SRJ.

Time što je Miloševiću onemogućilo da postavlja ta i slična pitanja veće je, po oceni dodeljenog branioca, nanelo nepravdu optuženom i oštetilo prezentaciju njegovog slučaja. A to se, smatra Kej, može popraviti ponovnim pozivanjem Klarka na dodatno unakrsno ispitivanje, kao i izmenom odluke kojom je nametnut vrlo tesan okvir njegovog svedočenja.

Širenje tog okvira je, kako se navodi u podnesku dodeljenog branioca, moguće samo uz prethodnu saglasnost vlade SAD.